Bilim Kurulundan Kurban uyarısı

Kurbandan koronavirüs bulaşır mı? Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Hayır" dedi fakat tedbirsiz davranmamak gerektiğini, kesim ve pay etme işinin en az kişi ile yapılması, ete temas ettikten sonra ellerin yıkanması gerektiğini söyledi.

YAŞAM 19.07.2020, 08:54
Bilim Kurulundan Kurban uyarısı

İki haftadan az zaman kalan Kurban Bayramı için gün sayılıyor. Kurban Bayramı da, Ramazan Bayramı gibi Covid-19 gölgesinde geçecek.

Hayvan pazarlarında koronavirüs salgınına karşı önlemler uygulansa bile herkesin aklında aynı soru bulunuyor: Hayvandan insana koronavirüs geçer mi? Herkesin aklındaki soruya Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü yanıt verdi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs taşıyan bir kişinin hayvanın üstüne hapşırması durumunda koronavirüsün birkaç saat kurbanlık hayvan üzerinde canlı kalacağını, bu süre içinde bulaşma riskinin bulunduğunu bildirdi.

Ete koronavirüs bulaşmış olsa bile usulüne göre pişirildiğinde koronavirüsün yok olacağını, canlı kalamayacağını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, el ile temas edildiğinde bulaşma olmadığını, ancak eller yıkanmadan yüze sürülürse bulaşın gerçekleşebileceğini bildirdi.

Bu yüzden temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, ete temas ettikten sonra ellerin sabunla en az 30 saniye yıkanması gerektiğini, kesim ve pay yapma işlemlerini olabildiğince az sayıda kişi ile, mümkünse 1 kişi ile yapılması gerektiğini, kurbanla ilgisi olmayanların etrafta gezinmemesi gerektiğini ve herkesin maske kullanması gerektiğini ifade etti.

"Eti çok iyi pişirmelisiniz"

İVHO (İstanbul Veteriner Hekimler Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’yü destekleyen açıklama ve uyarılarda bulundu.

Covid-19'un kurbanlıklardan insanlara geçtiğine dair henüz bilimsel hiçbir kanıt bulunmadığını anımsatan Prof. Dr. Murat Arslan, fakat yine de diğer hastalıklar açısından gerek keserken gerek taşırken ve eti parçalarken mutlaka dikkatli olunması gerektiğini, etin pişirilmesiyle bütün tehlikenin ortadan kalktığını bildirdi.

Kesim öncesi ve sonrasında mutlaka veteriner hekim tarafından kurbanlık hayvanın muayene edilmesi gerektiğini de kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, kesim ve pay işinin en az kişi tarafından yapılmasının riski azaltacağını dile getirdi.

Yorumlar (0)