Bilim insanları açıkladı: İnternette tanışan çiftlerin boşanma ihtimali 6 kat daha fazla

Mobil uygulamalar ve yeni teknolojiler, her geçen gün insan hayatında daha fazla yer ediniyor. Bu sebeple uzmanlar, son dönemde Bumble ve Tinder gibi flört uygulamalarıyla eşlerini seçenlerin sayısının arttığını belirtti. Fakat, yapılan yeni araştırma sonucunda, internet aracılığıyla tanışan çiftlerin boşanma ihtimalinin, aile ve arkadaş aracılığıyla tanışanlara göre 6 kat daha fazla olduğu açıklandı.

YAŞAM 02.11.2021, 10:37
Bilim insanları açıkladı: İnternette tanışan çiftlerin boşanma ihtimali 6 kat daha fazla

İngiltere’de yeni bir araştırmada, internet aracılığıyla tanışan çiftlerin boşanma ihtimallerinin, arkadaş, aile aracılığıyla ya da üniversitede tanışanlara göre ilk yıllarda 6 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

“İnternetten tanışanların boşanma ihtimali daha fazla”

30 yaş ve üzeri 2 bin evli yetişkinle gerçekleştirilen bir anket, 2000’den bu yana internet aracılığıyla tanışan çiftlerin, evliliğin ilk 3 yılında boşanma ihtimalinin yüzde 12, sosyal bağlantıları yoluyla tanışanların boşanma ihtimalinin ise yüzde 2 olduğu ortaya çıktı.



Araştırmayı gerçekleştiren yardım kuruluşu Marriage Foundation, ortaya çıkan sonuçların evliliğin ilk yıllarında sosyal ilişkilerin çiftleri destekleme konusunda önemli bir rol oynadığını gösterdiğini ifade etti. Bununla beraber, boşanma oranlarında ortaya çıkan farklılık 10 senelik evliliğe kadar sürüyor İnternet üzerinden eşleriyle tanışanların yüzde 17'sinin 7 yıl sonra boşandığı, aile ya da arkadaş gibi bağlantılar yoluyla tanışanların yüzde 10'unun boşandığı açıklandı. Araştırmanın yazarları, “10 yıllık evlilik sürecinde, işyerinde tanışan çiftlerin ise yüzde 24 ile en yüksek boşanma ihtimaline sahip olduğu görülüyor. İnternet üzerinden tanışanların yüzde 20'si, bir restoran ya da barda tanışanların yüzde 19'u,  komşu, arkadaş ya da aileler yoluyla tanışanların yüzde 15'i boşandı” sözlerine yer verildi.

“Bulgular oldukça rahatsız edici”

Marriage Foundation’un  araştırma direktörü H. Benson, ortaya çıkan bulguların "rahatsız edici" olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

“Çalışmamızda ortaya çıkan bulgular, evliliğin ilk döneminde, bu yolla tanışan çiftlerin, komşular, aile ya da arkadaş aracılığıyla tanışanlara oranla, karşılaştıkları bütün zorluklarla başa çıkmak üzere yeterli desteğe ya da sosyal sermayeye sahip olmayabileceğine işaret ediyor. Bu eşitsizlik zamanla ortadan kalkıyor, fakat soru şu ki, niye var?” 

Anketi gerçekleştiren pazar araştırması danışmanı Savanta Comres, internet yoluyla tanışan çiftlerin, bağlantıların olmayışı birbirleri ile ilgili bilgi toplamayı zorlaştırması sebebiyle iki yabancı şeklinde evlendiklerini dile getirdi. Ayrıca çalışmada, çevrimiçi olarak tanışanların, eşlerinin arkadaşları ve ailesiyle “seneler içinde köklü ilişkilerden çok sıfırdan sosyal bağlar kurması” gerektiği aktarıldı.

Yorumlar (0)