Beyaz ve kahverengi yumurta farkı nedir?

Protein kaynağı yumurtanın kimisinin rengi kahverengi kimisininki ise beyaz olabiliyor. Yumurtanın kabuğunun farklı renkte olmasının nedeni çoğu zaman merak edilse dahi konuya ilişkin net bir yanıt almak kimi zaman mümkün olmayabiliyor. Peki kahverengi ve beyaz yumurta arasındaki farklar neler? İşte merak edilen soruların yanıtları...

YAŞAM 02.01.2023, 11:04 04.01.2023, 14:25
Beyaz ve kahverengi yumurta farkı nedir?

Yumurtanın renginin yani kabuğunun farklı renkte olmasına ilişkin birçok iddia söz konusu. Örneğin kabuğun ne kadar koyu ise besin değerinin o kadar fazla olduğu gibi iddialar yer alır. Ancak bu iddialar doğru değildir. Genel olarak Avrupa'da kahverengi yumurtaların tüketimi fazla olurken, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise bu durum tam tersidir.

Yumurtanın kahverengi veya beyaz olması besinin değerini etkilememektedir. İki yumurta da aynı miktarda mineral ve protein içermektedir. Tavuğun yediği yem elbette yumurtanın besin değerinin oluşmasına ilişkin fark yaratabiliyor ancak rengi aynı değil.

Yumurtanın rengi nasıl ortaya çıkar?

Yumurtanın rengini belirleyen ana etken tavuğun cinsidir. Beyaz renkteki tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüyleri kırmızı veyahut kahverengi olanlar ise kahverengi yumurta üretirler.

Tavukların yumurtalarının renklenmesini sağlayan çeşitli pigmentler vardır. Kahverengi yumurta kabuğunun oluşmasına olanak veren pigmentte IX protoporfirin ismi verilir. Leghorn pigmentiyse beyaz yumurta kabuğunun oluşmasına olanak verir.

Yumurtaların rengi her ne olursa olsun besin değerleri aynıdır. Bununla birlikte kabuklarının renklerinin farklı olması tatlarını da etkilemez.

Yorumlar (0)