Beyaz bantlı dağ engereği görüldü

Nemrut Dağı tümülüsünde, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan "beyaz bantlı dağ engereği" görüldü.

YAŞAM 12.06.2019, 17:29
Beyaz bantlı dağ engereği görüldü

Nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan ve ağırlıklı olarak rakımı 2 bin metrenin üstündeki bölgelerde yaşayan "beyaz bantlı dağ engereği", UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Adıyaman'daki Nemrut Dağı tümülüsünde görüldü.

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar sırasında, Kahta ilçesi sınırlarında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan 2 bin 206 rakımlı Nemrut Dağı tümülüsünde, endemik bir tür olan ve koruma altında bulunan beyaz bantlı dağ engereği ile karşılaşıldı.

Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı tümülüsünde tespit ettiği engerek türünün rakımı 2 bin metrenin üzerindeki yerlerde yaşadığını ifade etti.

Zehirli ama tehlikesi bulunmuyor

Nemrut Dağı'ndaki bu engerek türünün daha önce Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Hatay, Tunceli ve Kayseri'nin yüksek rakımlı yerlerinde de görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, şunları dile getirdi:

"Ülkemizde 14 engerekli yılan türü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de beyaz bantlı dağ engereği yani montivipera albizona dediğimiz türdür. Bu yılan türünde zehir bulunmaktadır. Ancak 2 bin metrenin üzerindeki yerlerde fazla insan yerleşimi olmadığı için zararlı bir tür değildir. Boyut itibarıyla küçük bir yılandır diyebiliriz. Boyu en fazla bir metreyi bulur. Hareketleri yavaştır ve asla saldırgan bir tür değildir. Kendisini rahatsız etmediğiniz sürece size gelip saldırmaz ve sizi ısırmaz.

Yorumlar (0)