Beton yapının olmadığı köy havadan görüntülendi

Antalya’da tarihi ‘düğmeli evler’in olduğu Sarıhacılar köyü havadan görüntülendi.

YAŞAM 28.02.2021, 15:19
Beton yapının olmadığı köy havadan görüntülendi

Antalya Akseki Sarıhacılar Mahallesi’nde sit alanı içinde koruma altında olan tarihi düğmeli evler havadan yapılan çekimle görüntülendi. 800 senelik geçmişi bulunan Sarıhacılar Mahallesi tarihi dokusuyla beraber ön plana çıkıyor.

350 senelik yapılara ilgi büyük

Pandemiden önce her sene binlerce turisti ağırlayan Sarıhacılar Mahallesi aslına uygun bir şekilde restore edildi ve Osmanlı mimarisine uygun evleriyle tarihi İpek Yolu’nda olmasıyla da ziyaretçilerden büyük bir ilgi gördü. İnşasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımların düğmeye benzetilmesinden dolayı düğmeli evler adıyla da bilinen 350 senelik yapılar büyük bir ilgi görüyor.

Onlarca ev bakımsızlıktan yıkıldı

Sarıhacılar Mahallesi’nde bir adet bile beton yapı yer almıyor. Bütün evlerin yapıldığı şekliyle korunan mahallede aradan geçen seneler içerisinde onlarca ev bakım görmediği için yıkıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da verdiği destekle son 17 senedir yaklaşık olarak 17 ev bütünüyle elden geçerek restorasyon çalışmaları sona erdi.

Yaklaşık olarak 800 senelik tarihi bulunan köyün İpek Yolu’nu korumak amacıyla yapılan bekçi evlerinin çoğalmasıyla oluştuğu, 1800’lü senelerde 170 hanesi olduğu bilinen Sarıhacılar köyünün 400 senelik tarihi camisi iç süslemeleri ve tahta oymalarıyla meşhur.

Yorumlar (0)