Beklenen kar gelmedi, kayak merkezleri suni kara başvurdu

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto, Türkiye'de kar yağışının yeterli düzeyde olmamasına karşın faaliyetlerinde aksama olmadığını yalnızca yer değişikliklerinin olduğunu ve suni karlama ile kayak organizasyonlarının sürdüğünü kaydetti.

YAŞAM 16.01.2023, 17:05 16.01.2023, 17:11
Beklenen kar gelmedi, kayak merkezleri suni kara başvurdu

Kayak merkezlerindeki suni karlama sistemlerinin önemine ve dünya genelindeki kar yağışının azlığı hakkında Ali Oto, 21 Ocak Dünya Kar Günü'nde açıklamalar yaptı.

"Kar bir gün para edecek ama değerini bilmeyeceksiniz" derlerdi

Oto'nun açıklamaları şu şekilde:

"Bu sene bütün dünyada bir kar sıkıntısı var. Gelecek günlerde inşallah kar yağışı bekliyoruz. Bazı kayak merkezlerimizde suni karlama sürüyor. Şu an yarışmalarımızda bir sıkıntı yok ama kar yağışı bekliyoruz. Bir büyüğümüz vardı. 'Kar bir gün para edecek ama değerini bilmeyeceksiniz' derdi. İşte şimdi o durumdayız."

"Yapay karlamada Erzincan dışında başarı sağladık"

"Şu anda Erzurum Palandöken, Sivas Yıldız Dağı, Erzincan Ergan DAğı ve Kayseri Erciyes'te suni karlamalar sürüyor. Ancak bunun yalnızca kar makineleriyle olması gerekli değil, hava şartlarının da tutması lazım.

Bu yıl yapay karlamada Erzincan dışındaki illerimizde hava koşulları da karın tutunmasına yardımcı oldu. Bu yüzden mutluyuz."

"Suni karlamanın yanında mutlaka doğal kar da lazım"

"Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından suni karlamanın olmadığı yerlere büyük organizasyon verilmiyor çünkü eşitlik sağlanmıyor. Kayak sporunu yaygınlaştırmak için de bunu yapmamız lazım. Bugün Avrupa'nın buzulları bulunuyor ve yaz ve kış kayak yapılıyor ancak oranın da belirli kayak merkezlerinde kar olmamasından dolayı sezon kapatıldı. Muhakkak bir yerde doğal kar lazım."

"Uludağ ve Sarıkamış gibi yerlerde de suni karlama sistemi kurulmalı"

"Suni karlamanın olmadığı Uludağ ve Sarıkamış gibi yerler için muhakkak bu imkanın sağlanması lazım. Maksadımız sezonu uzatmak değil, sezona erken başlamak çünkü 15 Mart'ın ardından insanlar da yaz moduna giriş yapıyor ve kayakla ilgilenmiyorlar. Eylül ayında da kış moduna giriyorlar. Suni karlama bu saydığım merkezlerdeki turizmi canlı tutuyor. Eğer Sarıkamış, Uludağ gibi yerlerde de suni karlama sistemi kurulursa turizmin gelişmesine katkıda bulunulur."

Yorumlar (0)