“Bekara ev vermem” diyen ev sahipleri dikkat! Emsal niteliğinde karar

Üç kuzeniyle birlikte yazlık daire kiralamak isteyen genç vatandaş, ev sahibinin “Bekâra ev vermem” demesi üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu. Medeni hali sebebiyle ayrımcılığa uğradığını öne süren genci haklı bulan kurum, ev sahibine 5 bin lira para cezası verdi. 

YAŞAM 08.08.2022, 11:18 08.08.2022, 13:05
“Bekara ev vermem” diyen ev sahipleri dikkat! Emsal niteliğinde karar

Üç kuzeniyle birlikte tatil yapmak için bir yazlık beldesinde günlük ev kiralamak isteyen Y.K., internet üzerinden gördüğü bir ilan aracılığıyla ev sahibiyle irtibata geçti. Üç kuzeniyle birlikte evi kiralamak istediklerini dile getiren genç, hiç beklemediği bir yanıtla karşılaştı. Komşularının bu duruma sıcak bakmadığını öne süren ev sahibi, “Komşularım bekâr kişilerin evde kalmasından rahatsız oluyor. O sebeple bekâra ev vermem. Onların taleplerini de dikkate almak zorundayım” dedi. 

Mahkeme, ev sahibine 5 bin liralık para cezası verdi

Bu açıklama sonrası medeni hali sebebiyle ayrımcılığa uğradığını savunan Y.K., Tüketici Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurarak şikayetçi oldu. Dosyayı inceleyen kurum, emsal niteliğinde bir karara imza atarak genç vatandaşın talebini haklı buldu. Açıklanan karar metninde ev sahibinin 5 bin lira para cezasına çarptırıldığını belirtildi. Karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

“Dosya kapsamındaki hususlar incelendiğinde, başvuranın medeni hali sebebiyle ayrımcılığa uğradığı, bu sebeple de eşit muamele ilkesi çerçevesinde ayrımcılık suçunun oluştuğu kanaati hâsıl olduğundan, ilgili muhatap hakkında 5 bin lira idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Yorumlar (0)