Bekar Deresi’nin görünmeyen kısmı: su altı kirliliği

Çengelköy’den İstanbul Boğazı’na dökülen Bekar Deresi, kötü koku ve görüntü kirliliği sebebiyle sık sık mahallelinin gündemi oluyordu. Sudan yükselen ağır koku ve renk değişiminin sebebini araştırmak isteyen dalgıçlar, derenin dibini görüntüledi. Görüntüler, Bekar Deresi üzerindeki kirliliğin, buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu gösterdi. 

YAŞAM 18.10.2021, 15:55 19.10.2021, 16:36
Bekar Deresi’nin görünmeyen kısmı: su altı kirliliği

Üsküdar Çengelköy’den İstanbul Boğazı’na dökülen Bekar Deresi, mahallelinin en çok şikayet ettiği konulardan biri. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında dereye pek çok şikayette bulunan vatandaşlar, derenin kötü koku yayması ve sağlığı tehdit etmesi sebebiyle şikayetlerine yeniden başladı. Başta mahalle esnafı olmak üzere bölgede yaşayan sakinleri de rahatsız eden koku sebebiyle kimsenin o mevkide bulunmak istemediğini aktaran mahalleli, bu duruma kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor. 



Vantilatör ile koku mücadelesi veriliyor 

Bölge esnafı, iş yerlerinin duvarlarına taktırdığı vantilatör ile derenin kokusuna çare bulmaya çalışıyor. Müşteri kaybetmemek için uğraşan iş yeri sahipleri, özellikle hafta sonunda bölgeyi gezmeye gelenlerin kokudan rahatsız şekilde hemen uzaklaştığını ve bu durumun işlerine yansıdığını aktarıyor. 



Suyun rengi değişmeye başladı 

Mahalle sakinleri, derenin Boğaz’a döküldüğü kısımda renk değişikliğinin meydana geldiğini ve suyun koyu bir renk aldığını belirtiyor. Su yüzeyindeki kirlilik ve kokuya dikkat çeken vatandaşlar, bölgeye gelen bir dalgıç ekibinin su altı keşfi ile birlikte neye uğradıklarını şaşırmış durumda. Dere içerisine giren ekip, suyun üstündeki kirin daha fazlasının su altında olduğunu tespit etti.  



Suyun üzeri yalnızca buzdağının görünen kısmı 

Dalgıç ekibi, suyun altında pet şişe, poşet, teneke kutu, plastik atık gibi pek çok çöpe rastladı. Hatta bazı bölgelerde kirlilik tabakası oluştuğu da görüldü. 

Çengelköy vatandaşlarından Latif Özenler ise konuyla ilgili şu sözleri sarf etti: “Çengelköyümüz bu tarz manzaralara sahne olmaması. Bunun olması büyük bir hata. Düzeltilmesi için şimdiye kadar herkesle, her mecra üzerinde iletişime geçmeye çalıştık ama hala çözüm bulunamadı. Burada bazı inşaatlar var. Beylerbeyi tarafından buraya kadar arıtma tesisi yapılıyor. Yani en azından biz öyle biliyoruz çünkü hala bir sonuç alamadık. Onun için de pervaneler ile koku sorununu çözmeye çalışıyoruz. Gerekli düzeltmelerin yapılmasını istiyoruz. Bizim de denizciliğimiz, dalgıçlığımız var ama bu sulara dalmaya bile korkar olduk. Denizin bu kısmına girmek bizim için korkutucu. Deniz altında belli yerlerde kirlilik tabakası olduğunu görüyoruz. Zamanında Haliç’teki balçık tabası burada da oluşmuş durumda. Balıkçılar balığa gidiyor ama balık bulamıyor çünkü bu kısım çok pis. Kimileri midye çıkarıyor ama midye de pis olduğu için yenmiyor.” 

Yorumlar (0)