Beden dilinizle iletişime “hakim olun!” Hangi hareket ne anlama geliyor?

Doğru bir iletişim kurmak için beden dili büyük bir önem taşıyor. İletişimin ana araçlarından biri dil olsa da sözlü iletişimin yanında sözsüz iletişim unsurları da iletişimi güçlendiren ciddi etkenler arasında bulunuyor. Bu yazımızda beden dilinin iletişim kurma üzerindeki etkileri ve beden dilindeki hareketlerin karşılıklarını sizlerle paylaşacağız.

YAŞAM 01.03.2022, 22:18 04.03.2022, 17:02
Beden dilinizle iletişime “hakim olun!” Hangi hareket ne anlama geliyor?

Sağlıklı bir iletişim kurmanın birçok yöntemi var. Aslında iletişim kurmak temelinde konuşma özelinde bir davranış olarak görülse de iyi iletişim kurmanın çok yönlülük ve profesyonellik istediğini söylemek yanlış olmaz. Çünkü iletişim kurmak için kullandığımız “dil” aracının yanında konuştuklarımızın karşıdaki kişiye ulaşmasının ardından vereceği etkinin bazı araçları bulunuyor.

Çok popüler bir söylemdir: İletişim yarı yarıya beden diliyle, büyük oranda ses tonuyla ve çok az kelimelerle gerçekleşir. Burada çeşitli yüzdelik dilimler veriliyor ancak bu yüzdeler birçok kaynakta değişiklik gösterdiği için iletişim serüvenini bu cümleyle daha doğru bir yönden inceleyebiliriz.

Burada esas odaklanılması gereken konu iletişim kurarken beden dilinin ne kadar etkili olduğudur. Çünkü beden dili sizin cümlelerinizin birer tamamlayıcısı niteliğindedir ve onsuz kurulmaya çalışan sözlü iletişimde çoğu zaman bir şeyler eksik kalır. Peki iletişimde beden dili bu kadar önemliyse beden dili derken tam olarak neyi kastediyoruz? Beden dilini en etkili şekilde nasıl kullanırız? Beden dili karşımızdakine ilişkin bize ne söylüyor? Bu yazımızda beden dili hareketleri ve iletişim üzerindeki etki ve anlamlarını sizlerle paylaşacağız…

Beden dili nedir?

Beden dili veya vücut dili diye de anlaşılabilir. Kişinin iletişim kurarken, jest ve mimikleri, duruşu, fiziksel tüm hareketleriyle desteklediği bir iletişim etkeni ve aracıdır, diyebiliriz.

Sağlıklı bir iletişimde beden dilinin yeri nedir?

İnsan çevresindekilerle yalnızca sözlü olarak değil sözsüz olarak veya sözlü ve sözsüz iletişim tekniklerini bir arada kullanarak da anlaşma sağlayan bir varlık. Bundan dolayıdır ki en iyi iletişimde dahi beden dilinizle verdiğiniz olumsuz yöndeki geri bildirimler sağlıklı olduğunu düşündüğünüz iletişime gölge düşürecektir. Bunların arasında en belirgin olanları aslında üzerinde herkesin mutabık kaldığı birkaç örnekle verecek olursak:

İletişim kurarken karşınızda yüzü kızarmış ancak oldukça sakin bir ses tonuyla sizinle konuşan birini düşünün. Bu durumda karşınızdaki insanın ses tonunun veya sözlerinin bir önemi kalmaksızın beden diliyle verdiği mesaj size o anki iletişim sürecinin doğal ve samimi bir şeklide ilerlemediğinin mesajını verecektir.

Veya gayet sakin bir şekilde konuşan ancak olduğu yerde duramayan hemen bulunduğu ortamdan ayrılmak isteyen bir beden diline sahip birisiyle konuştuğunuzu düşündüğünüzde karşınızdakinin iletişim sürecinden şüphe duymanızı gerektirecek bir durumun olduğu genel olarak herkes tarafından anlaşılabilecektir.

Tabi ki de durum bu kadar basit değil. Beden dili ve iletişim uzmanları elinizi koyduğunuz yerden yüz hatlarınızda dokunduğunuz yere ve karşınızdakiyle iletişim kurarken bir bütün olarak aldığınız pozisyona kadar birçok mesajı karşınızdakine verdiğinizi iddia ediyor. Şimdi beden dilinde verilen mesajlar ve karşılıklarına 12 farklı durum ile beraber bakalım.

Beden dilinde hareketler ne anlama geliyor?

1 - Abartılı bir şekilde el ve kol hareketleri yapmak

El ve kol hareketleri doğru kullanıldığında iletişimin çok iyi bir parçası olabilirken fazlaya kaçıldığında iletişimi oldukça bozan bir unsur olarak karşımıza çıkar. Eğer karşınızdaki kişi iletişim kurarken ellerini ve kolunu abartılı bir şekilde hareket ettiriyorsa bunun karşılığı karşısındaki kişiye verdiği mesajı olabildiğince açık vermediği olabilir. Bu abartılı olan hareketlerin doğrudan kişinin yalan söylediğine ilişkin net bir yargı değil ancak söylediği şeylerin gerçeklerden biraz kopuk -belki abartılı ve süslü olabilir- olduğu anlamını taşıyabilir.

2- Konuşurken sürekli olarak saati kontrol etmek

Karşınızda siz konuşurken sürekli olarak saatine bakan bir muhatabınız var. Ne hissedersiniz? Şüphesiz karşılığını görmek için çok da uzmanlık gerektirmeyen genel geçer bir beden dili anlamı daha… Bu hareketi bilerek ya da bilmeyerek yapıyorsanız karşınızdaki kişiye iki anlam gösteriyorsunuz. Biri onun muhabbetinden sıkıldığınız öteki ise işinizin olduğu veya bir an önce sohbetin bitmesi yönündeki isteğinizi…

3- Gözleri karşınızdakinden kaçırmak

Bir anlatımın olmazsa olmazlarından biri de göz kontağı kurmaktır. Çeşitli yorumlara göre farklılaşabilen ve dezavantaja dönüşebilen göz kontağı kurmama hareketi, anlatıcıya anlattıklarının ilginizi çekmediği imajını verebilir. Bu yüzden göz kontağı kurmaktan çok hoşlanmıyorsanız da gözlerinizi karşınızdaki kişi konuşurken sürekli olarak ondan kaçırmamaya gayret göstermekte yarar var. Gözleri kaçırmak aynı zamanda eğer anlatıcı sizseniz yalan söylediğiniz imajını da karşınızdakine yansıtabilir.

Kuşkusuz kimi insanlar göz kontağı kurmaktan uzun uzun gözleriyle karşısındakinin iletişimini izlemekten keyif almazlar. Bir utangaçlık sembolü olarak da gözler kaçırılabilir. Ancak karşınızda bulunan kişiyle aranızdaki samimiyete göre göz kontağı ilişkisini kurmakta büyük bir yarar olduğunu söylemek gerekir.

4- Sönük, asık ve bezgin bir surat/duruş

İletişim kaynağını kısa sürede soğutmak ve “aranızı bozmak” istiyorsanız bu hareket hiç şaşmayacaktır. Karşınızda keyifle siz bir şeyler anlatırken suratını asmış, sönük bir şekilde duran kişi/kişiler olduğunu düşünün. Anlatımınızın heyecanı kısa bir süre sonra kaybolacak ve vermek istediğiniz mesajın alıcıya/alıcılara yeteri kadar doğru ulaşmadığını düşüneceksinizdir.

5- Kolları çarpraz bir şekilde birleştirmek

Kapalı iletişimin en önemli simgelerinden kolları çarpraz bir şekilde birleştirmek. Kollar genelde bu şekilde yapıldığında karşıdan gelecek olan fikirlere kapalı veya iletişime açık olmadığınız mesajını karşıya vermiş oluyorsunuz.

İletişim kurarken otomatik olarak bu hareketi yaptığınızda bulunduğunuz ortamı dönüp tekrar bir değerlendirin. Eğer sizdeki karşılığı da kapalı iletişim göstergesiyse bunu öğrendikten sonra belki karşınızdakini kırmamak için kontrolü daha fazla elinize alabilirsiniz.

6 - Başı bir yöne doğru eğmek

Kafanızı iletişim esnasında istemsizce sağa veya sola doğru eğiyorsanız muhtemelen size verilen iletiyle çok yakından ilgileniyorsunuzdur. Bununla birlikte karşınızdaki kişi ya da kişilerin mesajlarıyla yakından ilgili ve konsantre olduğunuz mesajını da karşıya veriyorsunuz. Yapay olmamak kaydıyla başınızı eğmeye devam edin!

7- Parmak uçlarını birleştirmek

Daha çok ekranlarda, oturumlarda, siyasilerin ve kademeye ilişkin gizli mesajların verildiği toplantılarda parmak uçlarını birleştiren insanları görebilirsiniz. Bu hareket otorite ve kontrolü simgeler ve iletişim esnasında kontrolün sizde olduğuna işaret eder. Daha çok politikacılar ve patronları sıkça bu hareketi yaparken görebilirsiniz.

8- Elinizi yanağınıza götürmek

Elinizin içini yanağınızla birleştirdiğinizde, size gelen bilgiyi dikkatlice takip ettiğiniz izlenimini karşınızdaki insana verirsiniz. Aynı zamanda konuşmacıyı da motive eden bir harekettir bu.

9- Buruna dokunma

Konuşurken burnuna dokunan, kaşıyan insanları sıkça görüyorsunuzdur. Bir kişi eğer konuşurken burnunu ovalıyor veya sıkça dokunuyorsa o kişinin söylediklerine inanmak hususunda çok daha dikkatli olmanız gerektiğinin işareti olabilir. Çünkü uzmanlar bu hareketin dürüstlük veya açıklığa ilişkin birtakım soru işaretlerinin nedeni olabileceğini ifade ediyor.

10 – Elleri ovuşturmak

Elleri ovuşturan bir kişinin muhtemelen vermek istediği iki anlam bulunabilir. Ellerini ısıtmak veya heyecanla beklediği bir durumun/olayın olduğunu karşısındakine bildirmek.

11 – Saçlarla oynamak

Saçlarla oynamak davranış bilimi uzmanlarınca flört hareketi olarak tanımlanabilmektedir. Her zaman olmamak kaydıyla karşı cinsle konuşurken saçlarını büküyor veya oynuyorsa ilgisinin sizin üzerinde olma ihtimali var. Ancak yine de uyarmakta fayda var. Karşı adım atmadan önce saçlarla oynamak tek gösterge değil.

12- Çene veya sakallarla oynamak

Bir konu hakkında karar vermek üzeresiniz. Derin bir düşünceye dalıp nihai sonuca varmak için çene veya sakallarla sıkça oynuyor olma ihtimaliniz yüksek. Özellikle erkekler bir düşünce içerisindeyken elleriyle çene ve sakallarıyla çok sık oynarlar.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)