Batı Karadeniz'de sel felaketi: Can kaybı 27'ye yükseldi

Batı Karadeniz'de şiddetli yağış sebebiyle meydana gelen sel felaketinde Kastamonu'da 25, Sinop'ta ise 2, toplamda 27 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Arama kurtarma çalışmaları bir yandan devam ederken, diğer yandan ise selden zarar görenlere yardımlar dağıtılıyor. Bakan Pakdemirli, bugün ve Cumartesi günü yine bölgede yağış beklendiğini belirterek "Risk devam ediyor" uyarısı yaptı.

YAŞAM 13.08.2021, 10:09 14.08.2021, 10:43
Batı Karadeniz'de sel felaketi: Can kaybı 27'ye yükseldi

Kentte iki gün önce akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeni ile birçok ilçede sel baskınları yaşandı. İnebolu ilçesinde sele kapılan 13 yaşındaki kız çocuğundan da kötü haber geldi. Yağışın etkili olduğu Bozkurt ilçesinde bazı köyler sular altında kalırken, Ezine Çayı'ndan taşan sel suları ise şehir merkezini sular altında bıraktı. 



27 kişi hayatını kaybetti

Batı Karadeniz'de şiddetli yağışların sebep olduğu sel ve heyelanlarda yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ediyor. AFAD'ın son açıklamasında; Kastamonu'da 25, Sinop'ta 2 ve toplamda ise 27 kişi, sel felaketinde hayatını kaybetti. Bartın'da ise bir kişinin kayıp olduğu aktarıldı.

Halk yüksek kesimlere çıktı

Selde çok sayıda kişinin evlerinde mahsur kaldığı belirtildi. Şehir merkezini kaplayan sel sularına çok sayıda araç kapılırken, yurttaşlar ise şehrin yüksek kesimlerine ve evlerinin çatılarına çıkarak kendilerini sel sularından korumaya çalıştı.

Vatandaşlar tahliye ediliyor

Kastamonu'da selden en çok etkilenen Bozkurt ilçesinde, arama kurtarma faaliyetleri hem STK'lar hem de resmi kuruluşlar tarafından yürütütülüyor.

AFAD'dan gelen açıklamada, Kastamonu'da sel felaketinin ardından 925 afetzede, Bartın Ulus'ta 323 afetzede, Sinop Ayancık'ta 472 afetzede botlar ve helikopterlerle tahliye edildi. Bölgede yürütülen çalışmalara, çok fazla sayıda arama kurtarma helikopteri de havadan destek veriyor. Evlerinin çatısında selden dolayı mahsur kalan vatandaşlar, Türk Hava Kuvvetleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik'e ait helikopterlerle kurtarılıyor.

Bartın'da 85 yaşındaki kadın kayıp

Bartın'ın Ulus ilçesinde, yaşanan sel felaketinde suya kapılan ve kaybolan 85 yaşındaki kadını arama çalışmaları da yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Afetten en çok etkilenen Zafer köyünde, köyü ikiye ayıran derenin üstündeki köprü çöktü, bazı ev ve iş yerlerinin yanında camilerin giriş katlarını su bastı, pek çok araç tarlalara sürüklendi.

"Risk devam ediyor"

Sel felaketi hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta, yarın ve cumartesi gününün ağır yağışlı geçeceğini ve meteorolojik riskin devam ettiğini bildirmek istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakan Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Benim şu ana kadar gördüğüm en ağır sel felaketi Bozkurt'ta, Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 katı diyebiliriz. Halihazırda bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemiyle hem arama-tarama yöntemiyle çalışmalarına devam ediyorlar. HES'in patlaması söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veyahut baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın." ifadelerini kullandı.

Araçlar sürüklendi

Evlerin ikinci katlarına kadar ulaşan sel sularına kapılan çok sayıda araç ise denize sürüklendi. Sel sularında sürüklenen bazı araçlar ise sokak aralarında üst üste yığıldı.

Metrekareye 200 milimetre yağış düştü

Sel bölgelerine çok sayıda ekip yönlendirilirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan veriler doğrultusunda, metrekareye 200 milimetreyi aşkın yağış düştü.



İçişleri'nden uyarı

İçişleri Bakanlığı, taşkın sebebi ile yurttaşlara güvenli bölgeleri terk etmemeleri ve sel bölgelerindeki yolları kullanmamaları hususunda uyardı.



Selden etkilenen bölgelere 10 milyon lira kaynak aktarıldı

Selden etkilenen Bartın’a 2 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Kastamonu’ya 5 milyon TL olmak üzere toplamda 10 milyon TL kaynak aktarıldı.



Şehirlere elektrik verilmiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 5 ilde 30 bin aboneye elektrik verilmediğini duyurdu ve bunun bir önlem olduğunu açıkladı.





















Yorumlar (0)