Başkent barajlarında 240 günlük su var

Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan 11 barajda, 240 gün yetecek su bulunuyor. Son ölçümlere göre doluluk oranında %100 artış gözlemlendi.

YAŞAM 07.05.2021, 17:43 09.05.2021, 09:00
Başkent barajlarında 240 günlük su var

Ankara'daki barajlarda 24 Mart'ta yapılan ölçümlerde 120 gün olarak açıklanan kalan su miktarı, son dönemdeki yağışlarla %100 oranında arttı. Bugünkü ölçümlere göre su miktarında 120 günlük artış yaşandı.

Tam kapanmada su tüketimi

Korona salgınına karşı alınan tedbirler içinde 29 Nisan'da başlayan "tam kapanma" süreciyle beraber su tüketim değerlerinde ciddi bir değişiklik gözlemlenmedi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, şehrin su ihtiyacını karşılayan 11 barajın 1 milyar 584 milyon metreküplük hacme sahip olduğunu açıkladı.

Doluluk oranı %21

Öztürk, barajlardaki doluluk oranının güncel haliyle %21 olduğunu, bunun da 334 milyon metreküp civarında bir rakama denk geldiğini söyledi. 

Barajların doluluğu geçen yıla göre daha az 

Son 3 yılda Ankara'ya 400 ile 500 milyon metreküp arasında su verildiğini belirten Öztürk doluluk oranlarını da kıyasladı.

Bu yıl barajlardaki doluluk hacminin 525 milyon metreküp olduğunu, geçen yılsa bu rakamın 601 milyon metreküp seviyesinde bulunduğunu söyleyerek 76 milyon metreküplük azalışa dikkat çekti.

Kademeli Su Tarifesi zorunluluk kazandı

Tasarruflu su kullanımının öneminden de bahseden Öztürk, yağışların azalması ve suyun bilinçsiz kullanımının su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu vurguladı.

30 büyükşehrin 16'sında uygulanan Kademeli Su Tarifesi’nin zorunluluk haline geldiğini belirten Öztürk uygulamayla şehir şebekesindeki suyun % 52'sini tüketen %16'lık kesimin, 10 metreküp üzerinde kademeli fatura sistemine dahil edilerek tasarrufa yönlendirileceğini söyledi. Böylece suyu fazla kullananın daha fazla ödeyeceğini belirtti.

İçme suyu sulamada kullanılmamalı

İçme sularının, tarımsal sulama amacıyla kesinlikle kullanılmaması gerektiğini söyleyen Öztürk, Hobi bahçeleri ve tarım arazilerindeki yoğun su tüketim nedeniyle köy merkezlerinde ciddi sıkıntıların yaşandığını, Geçen yaz 100'ün üzerinde mahalleye tankerlerle içme suyu naklettiklerini söyledi.

Öztürk, şehir şebeke suyunun, hobi bahçelerinde %80 sulama amaçlı kullanıldığına değinip hobi bahçelerinin, yağmur suyu sarnıcı veya damlama sulama yöntemiyle sulanmasının daha doğru olacağını belirtti.
 

Yorumlar (0)