'Barut' ve 'Tonya' suçlulara göz açtırmıyor

Ordu Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev alan eğitimli iki bomba arama köpeği, operasyonlarda kolluk kuvvetlerinin en büyük destekçisi.

YAŞAM 31.07.2021, 22:10 01.08.2021, 14:35
'Barut' ve 'Tonya' suçlulara göz açtırmıyor

Ordu Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev alan eğitimli bomba arama köpekleri 'Barut' ve 'Tonya', patlayıcı maddelerin ele geçirilmesinde önemli bir rol üstleniyor.

Eğitmenlerinin nezaretinde birçok operasyonun vazgeçilmezi olan hassas burunlu köpeklerden Barut 3, Tonya 2 yaşında.

Belçika Malinois ırkı bomba arama köpekleri, çevre kentlerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de etkin şekilde rol alarak kolluk kuvvetlerinin en büyük destekçisi oluyor. Barut ve Tonya, şimdiye dek birçok görev ve operasyonda patlayıcı maddelerin ele geçirilmesini sağladı.

"İnsanlardan 40 kat daha fazla koku alıyorlar"

Eğitmen Ali Özdemir, köpeklerin keskin koku alma becerileriyle birçok operasyonu başarıyla tamamladığını dile getirdi.

Köpeklerin, eğitimler vesilesiyle operasyonda kendilerine çok büyük katkı sağladığını ifade eden Özdemir, asayiş, yol kontrol ve önlem aramalarında çok önemli katkıları olduğunu söyledi.

Özdemir, insanlara kıyasla 40 kat daha fazla koku alma özelliğine sahip köpeklerin icra edilen operasyonlarda ve her türlü olayda önemli bir rol üstlendiğine işaret ederek, "Köpeklerin özellikle bombalı terör eylemlerinin önlenmesinde, devlet büyüklerimizin korunmasında ve silah kaçakçılığı yapan kişilerin yakalanmasında bizlere büyük bir desteği var." sözlerini sarf etti.

"Her gün eğitim veriyoruz"

Bomba arama köpeklerine her an göreve hazır durumda olabilmeleri için oluşturulan kondisyon parkurunda her gün eğitim verdiklerinin altını çizen Özdemir, bu eğitimlerin asla aksatılmadığını kaydetti.

Özdemir, teşkilatın adeta göz bebeği olan Barut ve Tonya'nın sağlık kontrollerinin de veteriner hekim tarafından titizlikle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Barut ve Tonya'nın henüz çok genç olduğunu söyleyen Özdemir, bomba arama köpeklerinin uzun bir süre teşkilatta görev yapabileceğini belirtti.

Özdemir, kısa bir süre evvel köpeklerle Ordu-Giresun Havaalanı'nda yapılan bomba ihbarına müdahale ettiklerini hatırlatarak, ayrıca 30 ruhsatsız av tüfeği, ruhsatsız tabanca ve bunlara ait mermilerin ele geçirildiği operasyonda da katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.



Yorumlar (0)