Barajda çatlak: Köyler boşaltıldı, okullar tatil edildi!

Uşak'ta bulunan Bahadır Barajı'nın alt bölgesinde meydana gelen çatlaklar nedeniyle suyun Sıracevizler Barajı'na boşaltılması işlemi sürüyor. Köylerin tahliye edilmesinin ardından sokakların boş kaldığı görüldü. Öte yandan, Hatipler köyünde okullar bugün de tatil edildi. 

YAŞAM 21.02.2020, 12:31
Barajda çatlak: Köyler boşaltıldı, okullar tatil edildi!

Uşak'ın Banaz ilçesinde bulunan Sıracevizler Deresi üzerindeki Bahadır Barajı'nın gövde dolgusundan, dün sabah saatlerinde su sızmaya başladığı görüldü. Devlet Su İşleri (DSİ) 2'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, durumu fark eder etmez baraj suyunu tahliye etmek amacıyla çalışmaya başladı. 

Söz konusu barajda bulunan suların tahliye edilme çalışması devam ederken, diğer yandan da gövde dolgusunda gedik açılıp suların kontrolsüz akması riskine karşı Bahadır ve Hatipler köylerinin boşaltılmasına karar verildi. 

Ayrıca, barajın setinde göçük oluştuğu da fark edildi. Sette sızıntı yapan yerin üzerinde bulunan göçük endişeye yol açarken, sızıntının da buradan kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Köy sakinleri için kalacak yer temin edildi

Köy camilerinden duyuru yapılarak halkın, evlerinden dikkatli ve hızlı bir şekilde ayrılmaları talep edildi. Uşak Valiliği tarafından köyde yaşayan vatandaşlar için ilçedeki otel, pansiyon ve yurtlarda kalacak yer ayrıldı. Bazı aileler de yakınlarının evlerinde kalmayı tercih etti. 

Köyde yaşayanlar, evlerinden ayrılmadan önce hayvanlarını ve kıymetli eşyalarını da güvenli olduğunu düşündükleri bölgelere taşıdı. Köylerin tahliye edilmesinin ardından sokakların boş kaldığı görüldü. Köy sakinleri, bir an önce sorunun çözülmesini beklediklerini ve güvenli bir şekilde evlerine dönmek istediklerini ifade etti. 

Okullar yine tatil

Dün olduğu gibi bugün de Hatipler köyünde okullar tatil edildi. 

Uşak Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Uşak'ın Banaz İlçesi Sıracevizler Deresi üzerinde yer alan Bahadır Göleti'nde, bugün sabah saatlerinde gövde dolgusunun akışa göre sağ tarafında su çıkışı gözlemlenmiştir. Göletten çıkan suyun bölgede herhangi bir olumsuzluğa neden olmaması için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ekiplerince anında güvenlik önlemleri alınmış, yetkili makam ve mercileri bilgilendirilerek, vatandaşlar uyarılmıştır."

Açıklamada, su çıkışının artmaması ve gölet gövdesinin daha fazla zarar görmemesi amacıyla dip savak vanalarının açıldığı ve boşaltma işlemlerine başlandığı belirtilirken, "Olay nedeni ve oluş şekli ile ilgili çok yönlü incelemeler sürmektedir. DSİ 2. Bölge yetkilileri ile yapılan değerlendirmede, yağışın da artması ve yarın da devam edeceği öngörüldüğünden, dere yatağı güzergâhında bulunan 584 nüfuslu Bahadır ve 778 nüfuslu Hatipler köylerimizin tedbiren tahliyesine karar verilmiş olup, vatandaşlarımızın Banaz ilçe merkezindeki otel, pansiyon, yurt ve diğer kamu binalarında barındırılmaları planlanmıştır." denildi. 

"Ciddi bir yağış var"

Uşak Valisi Funda Kocabıyık, dün akşam saatlerinde bölgeye gelerek çalışmalara ilişkin bilgi edindi. 

Vali Kocabıyık, herhangi bir olumsuzluğun mevcut olmadığını ve tüm önlemlerin alındığını kaydederek, "DSİ barajdaki suyu tahliye etmeye çalışılıyor. Buna rağmen ciddi bir yağış var." dedi. 

Söz konusu yağış nedeniyle suyun boşaltma hızının dolma hızını karşılamadığını belirten Kocabıyık, "Bu nedenle 2 köyümüzün tahliyesini yaptık. Bahadır köyünden 584, Hatipler köyünden 778 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın çoğunluğu kendi akrabalarının yanına gitmeyi tercih etti." ifadelerini kullandı.

Uşak Valisi Kocabıyık, yine de tüm önlemlerin alındığına dikkat çekerek, "Buna rağmen valilik olarak ihtiyaç olursa, diye Banaz ilçesindeki yurtlarımızı pansiyonları ve otelleri hazır bir şekilde bekletiyoruz. Bütün tedbirleri aldık. Kaza bela olmadan bunu atlatacağız." açıklamasını yaptı.


 

Yorumlar (0)