Balıkesir’de ilginç proje: Atık topla, kuzu kazan!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir bir tarım adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Gönen ilçesinde kadın çiftçiler ile beraber gerçekleştirilen “Tarlada Sıfır Atık” projesi yoğun ilgi görürken, atık getirene kuzu hediye ediliyor.

YAŞAM 08.08.2022, 13:03 09.08.2022, 15:08
Balıkesir’de ilginç proje: Atık topla, kuzu kazan!

Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile "Önder Kadın Çiftçilerle Tarlada Sıfır Atık" projesi başlatıldı. Oluşturulan proje kapsamında tarlalardan 5 tonu geçecek şekilde atık toplayan 10 kadın çiftçiye kişi başına birer Balıkesir Kuzusu takdim edildi.

Doğaya verilen zarara “Dur” diyecekler

Kooperatif çatısı altında yer alan 13 köyde faaliyete sokulan proje ile beraber tarlalarından 5 tondan daha fazla tarımsal ve zirai atık getiren 10 kadın çiftçiye birer tane Balıkesir Kuzusu verildi. Proje ile tohumun tarlaya atıldığı andan itibaren hasat yapılana kadar devam eden süre içinde ortaya çıkan, kullanılmış zirai ilaç ambalajlarının ve plastik atıklarının geri dönüşüme verilerek doğayı tahrip ettiği zarara “dur” denilmesi planlanıyor.

Çevre temizleniyor, kuzu hediye ediliyor

Büyükşehir Belediyesi, “Tarlada Sıfır Atık” projesi kapsamında, tarımsal atıkların meydana getirdiği çevresel kirliliğin aşağı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Öte yandan her 500 kilogram tarımsal ve zirai atık getiren her bir kooperatif üyesine 1 adet toklu kuzu veriliyor. Bu şekilde hem hediye atıkların etraftan kaldırılması teşvik ediliyor hem de bölgedeki çiftçilere sosyo-ekonomik yardım sağlıyor. Böylece, kuraklık ve iklim değişikliğinin önüne geçilmesine yönelik olarak tarımsal atıkların meydana getirdiği çevresel kirliliğin hafifletilmesi sağlanıyor. Mevcutta ilçe Gönen’e bağlı olan 13 köyde uygulamaya alınan ve daha çok kadın çiftçilerin ilgi gösterdiği bu projenin daha fazla bölgeye ulaşması hedefleniyor.

Yorumlar (0)