Balıkesir'deki depremin ardından açıklama geldi: Diri faylar var!

Dün gece Balıkesir'de art arda meydana gelen depremler korkuttu. Depremlerin oluştuğu fay zonunun İzmir-Balıkesir transfer zonu olarak bilindiği ve bu zonda 7.2 büyüklüğüne varan depremler üreten diri fayların bulunduğu bildirildi. 

YAŞAM 11.12.2019, 12:11
Balıkesir'deki depremin ardından açıklama geldi: Diri faylar var!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün saat 23.14'te merkez üssü Altıeylül ilçesi olan 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların devam ettiğini duyurdu. 

Saat 23.24'teki 4,3 ve saat 23.46'daki 4,0 şiddetindeki depremlerin ardından, son verilere göre en büyüğü 3,2 büyüklüğünde, 51 artçı deprem kaydedildi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, söz konusu depremlere ilişkin uyarılarda bulundu. Depremlerin meydana geldiği fay zonunun İzmir- Balıkesir transfer zonu olarak bilindiğini kaydeden Sözbilir, bu zonda 7.2 büyüklüğüne varan depremler üreten diri fayların bulunduğunu ifade etti.

"Anadolu levhası sıkışıyor"

Sözbilir,  bu depremlerin daha büyük bir depremin öncüleri olabileceğini belirterek, "Geçen ayın sonunda Arnavutluk ve Girit depremi olmuştu. O depremler 6 şiddetinin üzerinde depremlerdi. Bu Arnavutluk-Girit hattı levha ölçeğinde büyük bir fay hattı. 'Helen dalma batma zonu' diye geçer. Çok büyük ölçekli bir fay. Bizim 'mega deprem' dediğimiz depremlerin olduğu bir fay zonu burası. Oralar büyük ölçekli deprem ürettiğinde Anadolu levhası sıkışıyor." dedi.

Bu nedenle Anadolu levhasının da deprem üreterek yanıt vermek durumunda olduğunu kaydeden Sözbilir, "Başka şansı yok çünkü. Deprem üreterek yanıt verdiğinde gerek İzmir, gerek Balıkesir gerekse daha kuzeydeki kesimler de etkileniyor. Bu nedenle İzmir, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Muğla tarafları, Denizli taraflarındaki faylar bu harekete kırılarak yanıt vermek zorunda." ifadelerini kullandı.

"Deprem fırtınası şeklinde gerçekleşecek"

Sözbilir, Batı Anadolu'nun böyle bir jeolojik yapısının olduğunu vurgulayarak, "Bu deprem belli periyotlar dâhilinde, bazen deprem fırtınası şeklinde gerçekleşecektir." açıklamasında bulundu. 

Yaşanan depremin sığ bir deprem olduğunu fakat şiddetli hissedildiğini aktaran Sözbilir, "Depremi, alüvyon zeminlerde bulunan evlerde yaşayanlar biraz daha fazla hissetti. İstanbul ve İzmir'de de hissedildi. Alsancak, Bostanlı kesimlerindeki insanlar da diğer bölgelere göre depremi daha çok hissetti." diye konuştu.

"Yıkıcı özellikte büyük bir deprem değil"

Depremin yıkıcı özellikte büyük bir deprem olmadığına dikkat çeken Sözbilir, "Batı Anadolu ölçeğinde 6 ve 6 ölçeğinin üzerinde deprem olduğu zaman can ve mal kaybına neden oluyor. Türkiye ölçeğinde de bu geçerli. Balıkesir ilinden geçen diri fayların imar haritalarına işlenmesi ve bir an önce deprem master planının hazırlanması gerekiyor. Bu kapsamda deprem zararlarını azaltan tüm çalışmalara öncelik verilmesinde yarar var." dedi.
 

Yorumlar (0)