Balıkesir'de kar payı vaadiyle 30 bin vatandaşı dolandıran 4 kişi tutuklandı

Balıkesir'de otomobil, bisiklet ve motosiklet kiralama yöntemi ile kar payı vaat ederek yaklaşık 30 bin vatandaşın dolandırıldığı olayda gözaltına alınan 27 şüpheliden 4'ü tutuklandı.

YAŞAM 05.08.2022, 15:06 06.08.2022, 11:22
Balıkesir'de kar payı vaadiyle 30 bin vatandaşı dolandıran 4 kişi tutuklandı

Akıl almaz olay Balıkesir’de yaşandı. G.T isimli bir şahıs Japonya’daki bir firmayla bağlantı kurarak elektrikli otomobil, bisiklet ve elektrikli motosiklet kiralama yöntemi ile kurulan sistem üzerinden yaklaşık 30 bin vatandaşlardan para topladı.

Mağdur olan vatandaşlar şikayetçi oldu

Yatırılan para karşılığında son günlerde herhangi bir kar payı ödemesi alamayan çok sayıda vatandaş dolandırıldıklarını düşünerek emniyete gidip şikayetçi oldu.

27 kişi gözaltına alındı

İhbar üzerine harekete geçen emniyet güçleri, Balıkesir merkezli 10 ilde operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında G.T. isimli şahısla birlikte 27 kişi de gözaltına alındı.Emniyette ifadeleri alınan şüphelilerden 11'i serbest bırakıldı.

Operasyon kapsamında firmanın yöneticisi olduğu iddia edilen G.T.'yi gözaltına alan polisler, konuyla ilgili emniyete başvuru yapan 50 civarında vatandaşında şikayetlerini değerlendirdi.

4 kişi tutuklandı

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevki gerçekleştirilen 16 zanlıdan 4'ü çıkarıldıkları mahkeme tarafınca tutuklandı. Diğer şüpheliler ise adli kontrol şartı ile salıverildi.

30 bin kişi dolandırıldı

Diğer yandan sisteme farklı meslek gruplarından 30 bin vatandaşın üye olduğu ve toplamda 20 milyon lira değerinde dolandırıldığı değerlendiriliyor.

Sistem nasıl işledi?

İddialara göre, bir internet sitesi üzerinden hazırlanan sisteme kayıt olan kişilere bisiklet için 158 dolar, elektrikli skuter için 293 dolar, elektrikli bisiklet için 476 dolar, motosiklet için 1130 dolar ve otomobil için de 3 bin 780 dolar ödemeleri karşılığında bir senelik kar payı vaat ettiler.

Kısa bir dönem para yatıranlara kar payı ödendi

Bahsi geçen araçlardan bisiklete para yatıran kişilere 8, elektrikli skutere 15, elektrikli bisiklete 23, motosiklete 57 ve otomobile de 204 dolar günlük kar payı kısa bir dönem ödendi.

Dolandırıcılara talep gün geçtikçe arttı

Üyelerin kar paylarını bir süre kripto para alım ve satımı yapan siteler üzerinden gönderen firma vatandaşların güvenlerini kazandıktan sonra sisteme kayıt olmak isteyen her üye için 20 dolar kadar bir ödeme alarak ağını daha da genişletti.

Farklı şehirlerde sorumlular belirlendi

Edinilen bilgiye göre, farklı şehirlerde sorumlular belirlenerek bir yandan sistemin işleyişi kolaylaştırıldı bir yandan da yeni üyelerin bulunması için yeni sahalar açıldı.

İşyerinin camlarını kırıldılar

Araç kiralama yöntemi ile kurulan sistem üzerinden binlerce kişiden toplanan paralara rağmen hiçbir üyeye kar payı ödemesi yapılmadığını ve kurulan sisteme ulaşılamadığı iddiası ile mağdur olan vatandaşlar tarafından emniyet güçlerine başvuru yapılmıştı.

Vatandaşların şikayetleri üzerine harekete geçen polis ekipleri, düzenledikleri operasyon ile G.T.'yi gözaltına almıştı.

Farklı illerden de çok sayıda vatandaşın üye olduğu sistemin kapanması üzerine zarar ettiği için öfkelenen bir vatandaş ise söz konusu olan şirkete giderek taşla iş yerinin camlarını kırmış, polis ekipleri ise çevrede geniş güvenlik önlemleri almıştı.

Yorumlar (0)