Balıkçılık ve deniz aşkı, Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde can buluyor!

Kars’ta yaşayan ve 55 yıldır balık tutkusuyla yaşayan ve yaşadığı bölgede “Balıkçı Kenan" olarak tanınan Kenan Balcı, deniz canlıları mumyalıyor. İş yaptığı yıllar boyunca biriktirdiği 15 binden fazla deniz canlısını mumyalayan Balcı, Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'yle hayatını adadığı aşkını yeni nesillere aktarıyor.

YAŞAM 04.04.2021, 14:54 05.04.2021, 10:52
Balıkçılık ve deniz aşkı, Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde can buluyor!

10 yaşından bu yana balık tutkusuyla yaşayan ve çocukluğunda annesinden habersiz aldığı dikiş iğnesi ve ipliğiyle olta yapıp akarsuda balık tutan Kenan Balcı, tutkusunu yeni bir boyuta taşıdı. Doğduğu 1956 yılından bu yana Kars’ta yaşayan ve yöre halkı tarafından "Balıkçı Kenan" olarak tanınan Balcı, 1969'da İstanbul'a taşınmasıyla beraber deniz ve İstanbul Boğazı'yla tanıştı. Balcı hayatı boyunca mumyaladığı 15 binden fazla deniz canlısını, Beylikdüzü'nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'yle bir araya getiriyor.  

15 binden fazla deniz canlısını mumyaladı

Yıllardır denizciliğe ve balıkçılığa olan tutkusunu gelecek nesillere aktarmak isteyen Kenan Balcı, yarım asırdır vazgeçemediği balık tutkusunu Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde canlandırıyor. Beylikdüzü’nde bulunan Yaşam Vadisi'nde açılan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde, 15 binden fazla deniz canlısının mumyalanmış haller bulunuyor. Bu deniz canlıları arasında köpek balığı, hamsi, vatoz ve istavrit gibi farklı farklı örnekler bulunuyor. Ücretsiz olarak ziyaretçilerin girip gezebildiği müzede, Balcı’nın balıklara ve denize olan sevgisi solunabiliyor. Denize olan önemin ve balıkçılığın gelecek nesillere aktarılması için uğraşan Balcı, uzun süreli bir çalışma sonucu olarak ortaya çıktı.


Öğrenciler tarafından da ilgi gördü

Küçüklüğünde okuldan çıkar çıkmaz balık tutmaya gittiğini söyleyen Balcı, balıkçılarla dostluk kurmaya başladığını ve annesinin de kıyafetlerinden balık kokusunu alır almaz balığa gittiğini anladığını söyledi. Balık mumyalamaya ise kendi yöntemi olan tuzlama ve özel karışımlarla başladığını belirten Balcı, sergilenen canlıların her yıl bakımdan geçtiğini belirtti. Yaklaşık 41 ton deniz canlısı mumyasının olduğunu belirten Balcı, 2,5 metrelik bir kuyruk uzunluğuna sahip vatoz ile 1,2 tonluk orkinosun da mumyasının bulunduğunu söylüyor. Çalışmalarının özellikle öğrenciler tarafından ilgi görmesiyle beraber Balcı, Beylikdüzü'nde müze açmaya karar verdiğini söylüyor.

Yorumlar (0)