Bal porsukları: hayvanlar aleminin en psikopat ve adıyla tezat yaratıkları

Bal porsukları, hayvanlar aleminin en manyak ve en korkusuz hayvanları olarak ünlenmişlerdir ve tabii, bu ünlerinin nereden geldiği de oldukça açık.

YAŞAM 08.11.2019, 16:01 11.11.2019, 11:44
Bal porsukları: hayvanlar aleminin en psikopat ve adıyla tezat yaratıkları

1. Gerçek isimleri Mellivora capensis ve “pelerinli bal yiyen” olarak tercüme edilir. Bu, onları Mustelinae cinsinin bir alt ailesi olan Mellivorinae cinsindeki tek hayvan yapar. Başka bir Mustelinae bilmek ister misiniz? Wolverine. Bu size bal porsuklarının itibarlarını nereden aldıkları hakkında bir fikir verebilir. Porsuk değiller, ama tüm canlıların en mistik ve en tehlikeli olanlarından birine akrabalıkları vardır.

2. Meseleleri daha da karıştırmak için, 12 adet bal porsuğu alt türü olduğunu da söyleyelim. Bunların hepsinde adında mellivora capensis var, ancak sadece biri aslında Cape'de yaşıyor. Türkmenistan'a özgü bir bal porsuğu olan mellivora capensis buechneri var. Mellivora capensis leuconota Batı Afrika'ya özgüdür ve beyaz sırtlı ratel adını taşır. Diğer türler Nepal, Irak, Sierra Leone ve Kongo gibi çeşitli yerlere özgüdür.

3. Bir bal porsuğu gördüğünüzde onun büyük bir çakal olduğunu düşünebilirsiniz. Yaklaşıp baktığınızda  kürkün arkasında ciddi bir güç olduğunu farkedeceksiniz. Olgun erkek bal porsukları 10-15 kg ağırlığındadır ve dişiler biraz daha hafiftir. Yerden 25 cm yükselip 60-75 cm boyunda büyüyebilirler. Gür kuyruklarıyla beraber oldukça büyük hayvanlardır.

4. Bal porsukları hakkındaki gerçekler ilginçleşmeye başladı. Tek mellivora türü olarak bazı alışılmadık özellikler geliştirdiler. Dişilerin meme uçları olan iki çift göğsü vardır. Bu genellikle ikizleri doğurduğunda ve her iki yavru aynı anda emzirebildiğinde oldukça yararlı oluyor.

5. Bal porsukları anüslerini içten dışa çevirebilir ve çoğu insanın boğulmasına neden olabilecek kötü kokulu bir sıvı fırlatabilir. Bu tür davranış, kokarcaların kullandığı koku silahına da  benzer. Bilimsel açıklamalarda, tersine çevrilebilir bir anal kesenin dışarı çıktığı ve keskin kokuyu dışarı doğru ateşlediği belirtilir. Bazı bilim insanları, avcılara karşı savunma olarak kullanıldığını söylüyor.

6. Böylesine küçük bir hayvan için bal porsukları muazzam beyinlere sahiptir. Onlar Afrika’nın en zeki yaratıklarındandır; esirlerini kandırma ve insan yapımı tuzaklardan kaçma yeteneğine sahiptirler. Aletler ürettiği ve kullandığı bilinen az sayıdaki primattan biridir. Örneğin, düşmüş ağaç dallarını bir araya getirerek yiyecek kaynağına tırmanabilirler. Bir engelin altını kazamazlarsa, üstesinden gelmek için merdivenler inşa edebilirler.

7. Sadece beş büyük Afrika hayvanının avcılarına saldırdığına dair yaygın bir inanç var. Bu yüzden bu büyük beş, tanınır hale geldi. Avcıları avladıkları için avlanmaları en tehlikeli olan hayvanlardır. Bunlardan birisi de elbette ki bal porsuklarıdır. Bal porsukları, aslanlar ve leoparlar karşısında bile geri çekilmezler. Keskin pençelerini rakiplerini zedelemek için kullanıyorlar ve nereye nişan alacaklarını da gayet iyi biliyorlar. Erkek olanları avcılardaki testislere odaklanırken, dişiler göze veya göbeğe saldırılır.

8. Tamam, kulağa oldukça açık geliyor ama belirtmeye değer; bal porsukları bal yer. Bu nedenle arıları uzak tutmakiçin bir araca ihtiyaçları var. Evinize girenve tüm balınızı çalan bir bal porsuğu hayal edin! Bilim insanları, arıları spreyleriyle hipnotize ettiklerini veya felç ettiklerini, böylece arı sokmalarını önlediklerini düşünüyorlar.

9. Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na göre, bal porsukları dünyanın en korkusuz yaratığı. Korkusuz olmaları, agresif olarak bilinmelerine yol açmasıdır. Şöhretlerine rağmen, bal porsukları kötü hayvanlar değildir. Evet, yiyecekleri için savaşırlar. Evet, avcılarına saldırırlar. Ama siz de öyle yapmaz mıydınız? Bal porsukları her şeye saldıran pis hayvanlar değildir. Sadece kendilerini savunmak için saldırırlar.

10. Yalnız doğalarına rağmen, bal porsukları anne sevgisine muhtaçtır. Genç bir bal porsuğunun evden ayrıldığı kesin bir yaş yoktur. Bazıları kendi yiyeceklerini tedarik edebilecekleri en kısa sürede evden ayrılırlar. Fakat diğer bal porsukları anne kuzusudur ve annelerinden daha büyük olana kadar annelerinin yanından ayrılmazlar!

Yorumlar (0)