Bakanlıktan Kurban Bayramı genelgesi: Cadde ve sokaklarda kurban kesimi yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesim ve satış yerlerinde alınması gereken tedbirleri açıkladı.

YAŞAM 10.07.2021, 16:01 11.07.2021, 15:52
Bakanlıktan Kurban Bayramı genelgesi: Cadde ve sokaklarda kurban kesimi yasak

Kurban Bayramı'na az bir süre kala, kurban kesim bölgelerinde alınacak tedbirler duyuruldu.

“Maske ve ateş ölçümü zorunlu”

Tarım ve Orman Bakanlığı, alınması gereken önlemlere yönelik il tarım ve orman müdürlüklerine söz konusu talimatı gönderdi ve kurban kesim ve satış yerlerine ilişkin bir dizi tedbir alındı.

Kurban Bayramı'na yönelik alınan tedbirler açıklanırken, tedbirler çerçevesind satış yerlerine girerken ateş ölçümü yapılmasını ve maskesiz girilmesine izin verilmemesini zorunlu tuttu. 

Belge ve küpe zorunluluğu

Kurban satış bölgelerine girişte hayvanların veteriner sağlık raporu, kulak küpesi, nakil belgesi ve hayvan pasaportu kontrol edilerek, belgesi ve küpesi olmayanların alanlara girişine izin verilmeyecek.

Hayvan alım-satım işlemlerinde sosyal mesafeye uyulması, satıcı ve müşteriler arasında tokalaşma gibi el teması olmaması oldukça önem taşıyor. Uygun alanlarda el antiseptiği mutlaka bulundurulacak. Kurban satış alanlarında kalabalığı ve yoğunluğu engellemek için çadırlar arası en az 2 metre mesafe olacak.

Tek kullanımlık malzemeler olacak

Alanda düzenli bir şekilde dezenfeksiyon ve temizlik yapılacak. Sosyal alanlarda tek kullanımlık tabak, çatal ve bardak gibi malzemeler kullanılacak. Görevli çalışan uygun ve temiz iş kıyafetleri ile bone, galoş, maske, çizme ve eldiven gibi koruyucu giysiler giyecek ve ağız maskesi takacak.

Mobil hayvan kesim alanları kurulacak

Hayvan kesim alanlarının önünde pandemiye ve virüse yönelik bilgilendirme afişleri olacak. Mezbahalar, kesim yerleri ve özel hayvan kesim alanları bayram boyunca açık olacak. İhtiyaç halinde mobil hayvan kesim yerleri kurulacak, kesim yapılan alanların ve çevresinin temizliği konusunda önlemler alınacak.

Hayvan kesim alanlarında görev alacak personele salgın tedbirlerine yönelik eğitim verilecek. Hayvan sahiplerinin kesim bölgesine toplu girişi engellenecek.

Bekleme alanlarına yalnızca bir hayvan sahibi alınacak ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi mutlaka sağlanacak. Hayvan kesim alanlarında kalabalık oluşumunu engellemek için kesimler randevuyla gerçekleştirilecek.

Aletler, her kesimden sonra temizlenecek

Kasapların Kovid ve hijyen kuralları konusunda alması gereken önlemlere uymaları sağlanacak. Her kesimin ardından aletler temizlenecek, kesim yerlerinde el dezenfektanı ve lavabo bulundurulacak. Buralar düzenli bir şekilde havalandırılacak.

Kesilen hayvanlara ait olan hastalıklı organlar, kesim esnasında oluşan atık ile birlikte özellikle kist hidatik tehlikesine karşı akciğer ve karaciğerler evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek.

Sokak ve caddede kesim yapılmayacak

Yoğunluk yaşanmaması amacıyla kurbanlık alımını vatandaşların son güne bırakmaması öneriliyor.

Kesim alanlarında işlemlerin daha düzenli ve hızlı yapılması, zaman kaybının engellenmesi ve yoğunluk yaşanmaması adına vatandaşların, kurbanlarını ilk günde kestirme konusunda ısrarcı olmaması da önem arz ediyor.

Öte yandan park, sokak ve cadde gibi kamusal alanlarda kurbanlık kesimleri yapılmayacak.

Yorumlar (0)