Bakanlıktan İstanbul'un iki ilçesi için önemli karar!

İstanbul'un Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

YAŞAM 21.10.2019, 14:54
Bakanlıktan İstanbul'un iki ilçesi için önemli karar!

İstanbul'un Avcılar ve Küçükçekmece'nin "İç ve Dış Kumsal Mevki Doğal Sit Alanı" olarak alınan bölümleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün 10 Ekim tarihli kararıyla "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescillendi. Alanın tam koordinat ve parsel bilgileri, "www.says.gov.tr" internet adresinden öğrenilebilir.

"Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ne anlama geliyor?

Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3. maddesinin a bendindeki açıklamaya göre jeolojik dönemlerden kalma ve çok az bulunmaları sebebiyle "olağanüstü" sayılan, yer altı veya su altında bulunan ve korunması gereken alana deniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 Ocak 2017 tarihli Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı'na göre, Kesin Korunacak Hassas Alanlar "Kaynak değerlerinin korunması için ; alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önelmler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. Bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle; kesin yapı yasağı olmakla birlikte, devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret arz eden yapılar yapılabilecek" diye geçiyor.

Nitelikli Doğal Koruma Alanları ise "Doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modern yaşam ve önemli ölçüde insan faaliyetleri tarafından etkilenmemiş, doğal süreçlerin hâkim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu kara, su, deniz alanları. Karara göre, bu alanlarda taş, toprak, kum alınmamasına; kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden gibi ocakların açılmamasına; toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine kesinlikle izin verilmezken; ancak sit kararı ilanından önce ruhsat almış olan işletmelerde sahanın sorumlular tarafından rehabilite edilerek yasal süresi içinde işlerin tasfiyesine yürütebiliyor. Ayrıca bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle; Kesin Korunacak Hassas Alanlar'daki faaliyetleri ile, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi ve ahşap iskele yapılabilecek.

Yorumlar (0)