Bakanlık duyurdu! Yoğun talep gören hizmet bitecek

İçişleri Bakanlığı, tek sefere mahsus mahkeme kararına gerek olmadan isim-soyisim değiştirme uygulamasının 3 Kasım'da biteceğini duyurdu.

YAŞAM 26.10.2019, 16:48 26.10.2019, 17:48
Bakanlık duyurdu! Yoğun talep gören hizmet bitecek

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi. 

Mahkeme kararına gerek yok

Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki bu değişiklikle birlikte Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imlâ hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından dolayı yaşanan anlam değişlikleri bulunan isim ve soyisimler, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla tek sefere mahsus olarak mahkeme kararına gerek olmadan değiştirilebiliyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, isim ve soyisim değiştirilmesi için istekleri 2018 Aralık ayından bu yana ülke çapında kabul etmeye başladı. Ülke genelinde yoğun başvuru yapılmasına yola açan bu değişiklikle birlikte 188 bin 129 kişinin soyismi, mahkeme kararına gerek kalmadan değiştirildi. Buna ek olarak hatalı yazılan 74 bin 708 kişinin ismi il, ilçe idare kurulu kararı ile tek sefere mahsus mahkeme kararına gerek olmadan düzeltildi.

İşte değiştirilen ad ve soyadlar

  • "Top, Koyun, Karpuz, Karabaş, Ördek, Kör, Dana, Çürük, Armut, Davul" gibi soyisimler değiştirildi.
  • Kadınlarda en çok değiştirilen isim 655 adet ile 'Rabiye', en çok değiştirilen soyisim 2 bin 26 adet ile 'Top' oldu.
  • Erkeklerde en çok değiştirilen isim 409 adet ile 'Ümüt', en çok değiştirilen soyisim 2 bin 523 adet ile 'Top' oldu.
  • Düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam bozukluğuna yönelik ise 393 adet ad değişikliği yapıldı.

En çok değişim yapılan iller

En çok isim-soyisim düzeltmesi yapılan il 13 bin 442 adet ile İstanbul oldu. İsim düzeltmede İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Diyarbakır, Antalya, Bursa, Adana, Kocaeli, Konya izledi.

İsim-soyisim değiştirmeye kimler başvurabiliyor?

İsim ve soyisimlerinde noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, 2525 sayılı Soyadı Kanununda belirtilen, umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç soyismi olduğu değerlendirilenler, ayrı yazılmış olan isimlerin birleştirilmesini ya da bitişik şekilde yazılmış olan isimlerin ayrı yazılmasını talep edenler, il ve ilçe idare kurullarına başvurabilir.

İsim ve soyisimlerindeki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler, bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne başvurabilir. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor. Yurt dışında bulunanlar isim ve soyisim değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor.
Uygulama, 3 Kasım 2019 tarihine kadar sürecek.

Yorumlar (0)