Bakan Soylu resmen açıkladı: Türkiye'de kaç Suriyeli var?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 646 bin 278, korumada kalanların sayısı 321 bin 53." açıklamasını yaptı.

YAŞAM 07.10.2022, 12:37 08.10.2022, 08:41
Bakan Soylu resmen açıkladı: Türkiye'de kaç Suriyeli var?

İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul İl Göç Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen 'Göç' konulu basın toplantısında konuştu.

"Belli ilçeler ikamet iznine kapandı"

Süleyman Soylu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Biliyorsunuz mahalle kısıtlamasına il kısıtlaması kararı vermiştik. İstanbul uzun süredir geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin yeniden kaydına kapalıdır. İstanbul’da bazı ilçe ve mahalleler sadece Suriyeli değil, tüm yabancılara kapalıdır. İstisnaları var, nedir? Öğrenci o ilçede okuyorsa, üniversitede okuyorsa oluyor. Ancak bir çalışma belgesi varsa kalabiliyor. Ev almışsa veya yatırımcıysa orada kalabiliyor. Birkaç istisna var. Çocuk farklı şehirdedir, oraya ikamet etmek durumundadır. Çekirdek aile bütünlüğü bakımından söylüyorum. Fakat onun dışındakilere kapalı. Gerek Türkiye’de yaptığımız sınırlamalardan gerek İstanbul’da yaptığımız kısıtlamalardan bir netice çıktı mı? Evet, çıktı. Nisan ayında İstanbul’daki toplam yabancı sayısı 1 milyon 309 bin 394 iken, son aylarda Ukraynalı ve Rus vatandaşların zorunlu olarak gelmesine rağmen 1 milyon 271 bin 279’a düşmüştür. İkamet izni 15 Ocak 2021 tarihinde 49 bin olan Fatih’in izni 24 bin 611’e düştü. Dolayısıyla kısıtlamaların bir faydası olduğunu anlıyoruz.

Bugün aldığımız kararlar kapsamında Zeytinburnu, Esenler, Sultangazi, Bağcılar, Başakşehir, Küçükçekmece, İstanbul’da geçici korumaya zaten kapalıydı, bütün ikamet izinlerine kapalı. Yani bu ilçelerde artık yabancı kaydı yapılmayacak. İstisnası ne? Öğrenciyse, yani okuyorsa veya o ilçede üniversite kazandıysa kalabilir. Yatırımcı olarak ev almış ise olabilir. Onun haricinde bir de aile bütünlüğü konusu var. Onun dışında Başakşehir, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler, Avcılar, Zeytinburnu ve Esenler yabancı oturumuna kapatılmıştır. Böylece Fatih ve Esenyurt ile birlikte 10 ilçe yabancı oturumuna artık kapalıdır. En önemli tedbir, şubat itibarıyla başladığımız turizm vizesi ile Türkiye’ye gelenlere ikamet vermiyoruz. Yılbaşından bu yana İstanbul’da 143 bin 450 İstanbul’da oturmaması gereken ve Türkiye’ye kaçak girmiş yabancı yakaladık. Bunların bir bölümü başka yerlerde oturması gerekiyordu o bölgeye geri gönderdik. 

Kaçak yollarla giren toplam 83 bin 605 yabancı yakaladık. 68 bin 210’unu sınır dışı ettik. Kendi ülkelerine yolladık. Bu neredeyse yüzde 80 üzerindedir. İstanbul’da geri gönderme merkezi kapasitemizi 3 bin 200’e çıkarıyoruz. Türkiye genelinde, geri gönderme kapasitemiz Avrupa’nın tamamından fazladır. Özellikle uyum eğitimlerini sürdürüyoruz. Yalnızca bu yılki eğitimlerin sayısı 1 milyonu geçti.

Türkiye'de 3 milyon 646 bin 278 Suriyeli var

Göç konulu toplantıda yaptığı konuşmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısını "Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 646 bin 278, koruma kapsamında kalanların sayısı 321 bin 53." sözleriyle açıkladı.

Yorumlar (0)