Bakan Fatih Dönmez açıkladı! Yaz saati uygulaması devam edecek mi?

Kış aylarında tartışılan konulardan biri olan sabit saat uygulamasına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, söz konusu uygulamanın elektrik verimliliğine katkı sağladığını söyledi. 

YAŞAM 17.08.2022, 11:34
Bakan Fatih Dönmez açıkladı! Yaz saati uygulaması devam edecek mi?

Sabit yaz saati uygulamasına geçilmesinden sonra vatandaşların karanlıkta okula ve işe gitmeleri tartışma konusu olmuştu.

Enerji Bakanı’ndan yaz saati eleştirilerine yanıt

Uygulamada değişikliğe gidilmezken söz konusu yaz saati ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verildi.

Kış aylarında tartışılan sabit saat uygulamasına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Dönmez, uygulamanın elektrik verimliliğine katkı sağladığını aktardı.

"İnsanların gün ışığından daha uzun süre yararlanmasına katkı sağlıyor"

İTÜ tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının, elektrik tüketimine etkisi ile sosyolojik ve psikolojik etkilerinin analiz edildiğini anımsatan Dönmez şunları aktardı:

"Bu çerçevede; Ülkemizin batısındaki nüfus, sanayileşme, enerji yoğunluğu ve kentleşme dikkate alındığında, uygulanan saat diliminin GMT+3'de sürekli bulunmasının nüfusumuzun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun faydalanmasına ve enerji verimliliğine katkı sağladığı belirlenmiştir.”

Avrupa Birliği'nin önerisi 

Saat değişimlerinin sebep olduğu stres, kaygı ve depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az ortaya çıkacağının bilimsel olarak tespit edildiğini söyleyen Bakan DÖnmez, bu bilimsel analiz sonuçlarından hareketle sabit saat uygulamasının uygulandığını anımsattı.

Ayrıca Dönmez; AB Komisyonu tarafından üye devletlere tek saat uygulamasına geçilmesi yönünde tavsiye iletildiğini aktardı.

Yorumlar (0)