Bakan Dönmez: “Isparta’da enerji verilmeyen yer kalmadı” 

Bakan Dönmez, dün yaptığı açıklamada Isparta’da yalnızca 7 köye elektrik verilemediğini ancak bu konu hakkında çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Bugün de açıklamada bulunan Bakan Dönmez, kalan köylere de elektrik verildiğini, şehir genelinde münferit kontrol ve bakım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 

YAŞAM 09.02.2022, 13:39 10.02.2022, 13:01
Bakan Dönmez: “Isparta’da enerji verilmeyen yer kalmadı” 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sürdürülebilir Madencilik ve Çevre Çalıştayı’na katıldı. Burada gerçekleştirdiği konuşmayla Isparta’daki son durum hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dönmez, “Dün gece saatleri itibarıyla Isparta’daki tüm yerleşim birimlerine elektrik verilmiştir. Münferit kontrol ve bakım çalışmaları ise uzman ekipler tarafından devam etmektedir. 3 Şubat’ta başlayan elektrik kesintilerine çözüm kapsamında öncelikle il ve ilçe merkezlerine enerji verilmişti. Buna karşın olumsuz hava koşulları sebebiyle kırsal kesime ulaşımda sıkıntı oluşmasından dolayı kırsal kesime enerji verimi hızlı şekilde sağlanamamıştı.” sözlerini sarf etti. 

Yolların açılmasıyla birlikte elektrik verilmeye başlandı 

“Ekiplerimiz, yoğun kar yağışı sebebiyle yalnız bir günde 12 bin hasar meydana geldiğini raporladı. Bu bir günlük hasarın ise 10 senelik arıza ve hasara eşit olduğu belirlendi. Öte yandan vatandaşımızın yaşadığı mağduriyetin farkında olarak ulaşımın düzeldiği anlarda yola çıkan ekiplerimiz, kırsal kesimin ihtiyacı olan enerjiyi de ulaştırmıştır. Çözüm için tüm imkanlar seferber edilmiş durumdadır.” 



“Bizim düşüncemiz hem maden hem çevre” 

Isparta hakkındaki bilgilendirmelerinin ardından maden ve çevre konularında da açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, şunları aktardı: “’Ya maden ya çevre’ diyenler var ancak bizim düşüncemiz ‘hem maden hem çevre’. Çevremizden de madenlerimizden de hiçbir şekilde vazgeçmiyoruz. İkisi de birbirini tamamlayan, bütünleyen süreçlerdir. Madenlerin çıkarılması, işlenmesi ve sisteme sokulması süreçlerinde çevre mevzuatı da gözetilmektedir. Maden çıkartılan bölgelerdeki rehabilitasyon süreçleri mevzuatlara uygun olarak devam etmektedir. Hiç kimse ‘Ben buradan istediğimi aldım.’ diyerek madeni aldıktan sonra bölgeden ayrılamaz. Maden çıkarma faaliyetinin ardından da kanun ve kurallar uygulanır.” 

“İklim değişikliğiyle mücadelemiz jeotermal temelli” 

“İklim değişikliğiyle mücadele ederken jeotermal kaynaklar kullanıyoruz. Bu amaçla Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen jeotermal arama faaliyetleri mevcut. 2021 senesinde bakanlığımız 301 adet jeotermal arama ruhsatını onayladı. Ruhsata sahip olan şirketlerin aramaları sonucunda su kalitesi, su sıcaklığı ve daha pek çok ayrıntı değerlendirilerek sahaların elektrik üretimine uygun olup olmadığı belirlenecek. Jeotermal sahaların uyumlu olması halinde gelişen sanayimizin elektrik ihtiyacı, jeotermal kaynaklardan sağlanacak.” 

Yorumlar (0)