Babalar da ücretli doğum izni alacak!

Finlandiya'da cinsiyet eşitliğini teşvik etmek isteyeni hükümet, annelerle birlikte babalara da eşit süreli doğum izni verilmesiyle ilgili planlarını duyurdu.

YAŞAM 07.02.2020, 10:32 07.02.2020, 10:51
Babalar da ücretli doğum izni alacak!

Dünyanın en genç başbakanı olan Sanna Marin, Finlandiya'da babaların, çocukları küçükken onlarla yeterince zaman geçirmemesinden şikayetçi olmuştu.

Finlandiya'da mevcut durum ne?

Finlandiya'da mevcut doğum izninin 4,2 ay olduğu biliniyor. Babalar ise, çocukları iki yaşına gelinceye dek 2,2 ay izin kullanabiliyor. Ayrıca ebeveynler arasında paylaşılabilecek altı aylık bir izin de bulunuyor fakat babaların sadece dörtte biri bu haklarını kullanıyor.

Yeni düzenlemeye göre, her bir ebeveyne 164 günlük izin verilecek ve bu iznin yalnızca 69 günü, çiftler arasında aktarılabilecek.

Bekar anneler ise "her iki ebeveyne verilen iznin toplamı kadar" izin alabilecek.

Diğer bir İskandinav ülkesi İsveç'te, çocuğun doğumundan itibaren her ebeveyn 240 gün izin kullanabiliyor.

Oslo Üniversitesi'nden Profesör Anne Lise Ellingsaeter, babalık izni hakkı bakımından İskandinav ülkelerinin önde geldiğini kaydetti.

Profesör Lise Ellingsaeter, "Norveç transfer edilemez babalık iznini 1993'te yürürlüğe koydu, ardından İsveç bunu yaptı. Ama Danimarka 1998'de getirdiği babalık izni kotasını daha sonra kaldırdı" ifadelerini kullandı.

Danimarka'da doğum izni

Danimarka'da babalar, doğumdan sonra iki hafta babalık izni alabiliyor. AB, 2019'da hazırladığı bir direktifle "üye ülkelerde her ebeveyne en az dört aylık doğum izni hakkı verilmesini ve bunların iki ayının annelere transfer edilmeyecek şekilde düzenlenmesini" öngördü.

Finlandiya'da Aralık ayında iktidara gelen beş partlili koalisyon hükümetinin başkanlığını 34 yaşındaki Marin yürütüyor.

Hükümet, yeni düzenlemenin, 100 milyon euro ek maliyet getireceğini öngörüyor.

Yorumlar (0)