Baba olmak isteyenler dikkat: alışkanlıklarınız yavrunuzu etkiliyor!

Yapılan araştırmalar, babaların yaşam tarzları ve yeme alışkanlıklarının bebeklerin sağlığını oldukça etkilediğini ortaya koyuyor.

YAŞAM 07.11.2019, 11:45 11.11.2019, 11:41
Baba olmak isteyenler dikkat: alışkanlıklarınız yavrunuzu etkiliyor!

Anneler tüm dikkati üstlerine çekiyor ama araştırmacı Sarah Kimmins liderliğindeki bir çalışma, gebe kalmadan önce babanın uyguladığı diyet, yavrularının sağlığında eşit derecede önemli bir rol oynayabilir düşündürmektedir. Ayrıca bu durum, mevcut Batı diyetlerinin ve gıda güvensizliğinin uzun vadeli etkileri hakkında endişeler uyandırmaktadır.

Babalar da yaşam tarzlarına dikkat etmeli

Araştırma, bir dizi yeşil yapraklı sebze, tahıl, meyve ve ette bulunan folat olarak da adlandırılan B9 vitamini üzerine odaklandı. Düşük yapma ve doğum kusurlarını önlemek için annelerin diyetlerinde yeterli miktarda folat almaları gerektiği iyi bilinmektedir. Ancak bir babanın diyetinin yavrularının sağlığını ve gelişimini etkileme şekli neredeyse hiç önemsenmedi. Şimdi Kimmins liderliğinde yapılan araştırmalar, ilk kez babanın folat düzeylerinin, yavrularının gelişimi ve sağlığı için annenin olduğu kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Nitekim, çalışma, anneler gibi babaların da yaşam tarzlarına ve diyetlerine ne kadar dikkat göstermeleri gerektiğini belirtmektedir.

Babadan embriyoya aktarılıyor

Kimmins," Folik asit, şimdi çeşitli gıdalara eklenmesine rağmen, yüksek yağlı, fast food yiyen veya obez olan babalar, folatı yeterli düzeyde olanlarla aynı şekilde kullanamaz veya metabolize edemezler. " diyor. "Kanada kuzeyinde veya gıda güvensizliğinin olduğu dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan insanlar da özellikle folat eksikliği riski altında olabilir. Ve şimdi biliyoruz ki bu bilgi babadan embriyoya aktarılacak ve sonuçları oldukça ciddi olacaktır."

Araştırmacılar, farelerle çalışarak ve diyetlerinde yetersiz folat ile babaların yavrularını, diyetleri yeterli miktarda vitamin içeren babaların yavrularıyla karşılaştırarak bu sonuca vardılar. Babalarında folat eksikliği olan fareler, babaları yeterli folat içeren bir diyetle beslenen farelere kıyasla, çeşitli doğum kusurlarında bir artış olduğu saptanmıştır.

Dr. Romain Lambrot, "Folat düzeyi yetersiz olan babaların yavrularında doğum kusurlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir artış olduğunu görmek bizi çok şaşırttı. " dedi. Hayvan Bilimi üzerinde çalışan araştırmacılardan biri, " Oldukça ciddi iskelet anormallikleri gördük." dedi.

Yavruların sağlığını etkileyecektir

Kimmins tarafından yürütülen araştırmalar, sperm epigenomunun yaşam deneyimine ve özellikle diyete duyarlı bölgeler olduğunu göstermektedir. Ve bu bilgi, gelişimi etkileyen ve aynı zamanda uzun vadede yavrulardaki metabolizmayı ve sağlığı etkileyebilecek epigenomik bir haritaya aktarılır. (Epigenom, çevresel faktörlerden etkilenen ve kanser ve diyabet dahil olmak üzere birçok hastalığa açılan bir kapı gibidir. Epigenom, genlerin açılıp kapanma biçimini ve dolayısıyla kalıtsal bilginin nasıl geçtiğini etkiler.) Bir süredir, sperm geliştikçe epigenomda gerçekleşen büyük bir silme ve yeniden kuruluş olduğu bilinmesine rağmen, bu çalışma şimdi gelişimsel harita ile birlikte spermin de babanın çevresinin ve hatta diyetinin ve yaşam tarzı seçimlerinin bir anısını taşıdığını göstermektedir.

Ne yediğinize ve ne içtiğinize dikkat etmelisiniz

Kimmins,"Araştırmalarımız, babaların ağızlarına ne koyduklarını ve ne içtiklerini düşünmeleri gerektiğini ayrıca gelecek nesillere her şeyin (hastalıkların da dahil) aktarılacağını hatırlattıklarını gösteriyor. " dedi. "Her şey umduğumuz gibi giderse, bir sonraki adımımız bir doğurganlık kliniğinde işbirlikçilerle çalışmak olacak ve böylece diyet, aşırı kilolu olma ve bu bilginin çocuklarının sağlığı ile nasıl ilişkili olduğu arasındaki bağlantıları değerlendirmeye başlayabiliriz."


 

Yorumlar (0)