Atom bombasından sağ çıkan tek bitki, birçok hastalığa çare oluyor

Mabet ağacı yaprağı olarak bilinen bitki, Hiroşima’dan sağ kalan tek bitki türü olarak kayıtlara geçerken sağlığa faydasıyla dikkat çekiyor.

YAŞAM 04.06.2021, 12:05 05.06.2021, 14:19
Atom bombasından sağ çıkan tek bitki, birçok hastalığa çare oluyor

Ana vatanı Doğu ve Orta Çin olan Mabet ağacı bin yıla uzun bir süre yaşayabiliyor. 

Tarihi 200 milyon yıl öncesine dayanıyor

Atom bombası saldırısına uğrayan Hiroşima’dan kalan tek bitki türü olarak kayıtlara geçen Mabet ağacı, bir yandan da sağlığa faydalarıyla ön plana çıkıyor. Türkiye’de de birkaç şehirde bu ağaç, AR-GE çalışmaları ile yetiştirilme çalışmaları yürütülmüştü.

Yapraklarında 40 farklı bileşen yer alan Mabet ağacı, ayrıca ‘Beyin ağacı’ olarak da biliniyor. 200 milyon yıllık bir tarihi olan Mabet ağacının, şu an hiçbir yakın türü veya bir benzeri bulunmuyor. Yalnızca yaprakları tüketilen Mabet ağacının, beyin gelişimi, kalp damar rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Sivas kent merkezinden Aktar Orhun Özfidancı, yaptığı açıklamada mabet ağacı yaprağının sağlığa olan faydalarını anlattı. 

“Faydaları, saymakla bitmez”

Mabet ağacı yapraklarının pek çok faydası olduğuna dikkat çeken Aktar Orhun Özfidancı, şunları söyledi:

“Bu yaprak, Çin menşeili bir yaprak. Genel olarak bu yaprak, demleme ile tüketilir. Yaşı kaynatıldıktan sonra kullanılabilir fakat kurusunu demleyip içmek daha yararlı. Kapsülleri de bulunuyor. Mabet ağacı diğer yandan ginkgo biloba adıyla da biliniyor. Bu yaprağın faydaları; zihinsel yorgunluğu alır, algı yönetimini sağlar, kulak çınlamasına, vertigo hastalığına yararlıdır. Ayrıca vücudun toparlanmasını sağlar. B12 ihtiyacı bu bitkiyle karşılanabilir. Kalp damar rahatsızlıklarında da ayrıca kullanılır’’

“Mabet ağacı tehlike altında”

Aktar Özfidancı, mabet ağacının tehlikede olduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Mabet ağacı yaprağı yanlış toplandığı ve Çin taraflarından geldiği için şu anda tehlike altında. 1800’lerde Türkiye’de de İstanbul taraflarında özellikle kent ormanında yetiştirilmeye çalışılmış. Bize bazı müşteriler geliyor. ‘Unutkanlığım var ya da başka bir rahatsızlığım var hangi ürünü bize önerebilirsiniz’ diyor. Biz de genellikle mabet ağacı yaprağını tavsiye ediyoruz. Satışını 40 gramlık paketlerde yapıyoruz fiyatı ise 15 lira’’ 

Yorumlar (0)