Atatürk'ün birbirinden değerli manevi evlatları

10 Kasım 1938’de o gözler kapandı ama geriye çok güvendiği mirasını bıraktı; akıl, bilim ve onun izinden gidecek gençlik.

YAŞAM 10.11.2020, 07:25 10.11.2020, 14:18
Atatürk'ün birbirinden değerli manevi evlatları

Atatürk, sahip olduğu onlarca manevi çocuğa ve bir o kadar da okumak isteyen gence eğitim olanağı vermiştir. Bu çocuklar, modern Türk çocuğuna örnek olarak yetişmiş ve o görevi üslenmişlerdir. İşte, Atatük'ün manevi evlatlarını tanıyalım.

Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa'da doğdu. Sabiha, II. Abdülhamit'in Bursa'ya sürgüne gönderdiği Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet'in kızıydı. Ebeveynlerini o daha ilkokula giderken kaybetti. Atatürk, Bursa gezisine çıktığında tanıştılar ve 1925'te Bursa'da evlat edindi. Çankaya İlkokulu’nda ve İstanbul Üsküdar Kız Lisesi’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935 yılında Türk Hava Kurumu Sivil Havacılık Okulu’na girdi.

1936'da Eskişehir Askeri Havacılık Okulu'na başladı ve avcı ve bombardıman uçaklarıyla görevlerini tamamlayarak “İlk Türk Kadın Savaş Pilotu” unvanını aldı. 1955 yılına kadar her görevini başarıyla yerine getirdi. Hayatı boyunca toplam 22 farklı bombardıman uçağı ve akrobatik uçak kullanan Sabiha Gökçen, birçok ödülün de sahibi oldu. İlk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, 2001 yılında hayata gözlerini yumdu.

Ülkü Adatepe

Ülkü Adatepe,Mustafa Kemal Atatürk'ün en küçük manevi kızıydı. Doğumundan 6 yaşına kadar Atatürk ile birlikte Çankaya Köşkü’nde hayatını sürdürmüş ve Atatürk’ün son günlerine kadar ona yurt gezilerinde eşlik etmiş ve baba-kız ilişkileriyle Atatürk’ün çocukları ne kadar çok sevdiğinin bir simgesi olmuştur.

Hatta yıllarca ilkokul birinci sınıflarda okutulan Alfabe'nin kapağında Ülkü yer alıyordu. Yaşamını eşi Öke Adatepe ile İstanbul'da sürdürmekteydi. 1 Ağustos 2012'de TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı yolu üzerinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Nebile İrdelp

1927 yılında, İstanbul Çapa Öğretmen Okulu'nda okuyan üç kız öğrenci Dolmabahçe Sarayı'na getirilmişti. Bunlardan bir tanesi de Nebile idi. Öğrenimine Ankara’daki okullarda devam etmesi için Atatürk’ün manevi kızı Nebile, Ankara’ya getirildi. Beylerbeyi Tekkesi şeyhinin kızı ve İzmit Valisi Eşref Bey'in yeğeni olan Nebile Hanım, Atatürk tarafından 1928 yılında evlat edinilmiştir.

Çok neşeli ve konuşkan biri olarak bilinen Nebile Hanım, tatlı ve gür sesinden  Atatürk’e şarkılar söylerdi. Atatürk ile aynı zamanda hastalandılar ve Nebile, manevi babasının vefatından 5 yıl sonra hayata gözlerini yumdu.  

Rukiye Erkin

Atatürk, manevi kızı Rukiye'yi Konya gezisinde tanıdı. Kimsesiz Rukiye 1911 Seydişehir doğumlu ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk tarafından Ankara'ya getirilerek bakımı ve okutulması sağlandı. İlkokulda Çankaya İlkokulu'nda iken, lisede Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde öğrenim gördü. 1930 yılında komutan Hüsnü Bey ile Dolmabahçe Sarayı’nda evlendi.

Atatürk, düğündeki ilk dansı manevi kızı Rukiye ile yapmıştı. Rukiye Erkin, eşini kaybettikten sonra hayatını Nişantaşı’nda geçirdi ve 1995 yılında aramızdan ayrıldı. 

Abdürrahim Tuncak

Abdurrahim,o daha 8 yaşındayken Osmanlı-Rus Savaşı sırasında ailesi ondan koparıldı. Mustafa Kemal Paşa, Kafkas Cephesinde 2. Ordu Komutanlığına getirilmişti ve bu dönemde, Paşa’ya aile bireylerini kaybeden kimsesiz çocuklardan bahsedilmişti. Aralarında 8 yaşındaki Abdurrahim de vardı. Musta Kemal Paşa, Abdurrahim’i kanatları altına aldı ve İstanbul’a yanında götürdü.

Abdurrahim, Mustafa Kemâl Paşa'nın annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşinin yanında bakıldı ve büyüdü. Tuncak, Berlin Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve Savarona yatının satın alınması görüşmelerinde tercümanlık yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda çalışmış ve oradan emekli olmuştur.  

Zehra Aylin

Asıl adının Zühre olduğu ama sonradan Zehra’ya çevrildiği düşünülen Zehra, 1912 yılında Amasya’da doğdu. Babası Mehmed, Kurtuluş Savaşı'nda efsaneleşmiş bir yüzbaşıdır. Babasını 1916 yılında, annesini 1917’de kaybetti.  Atatürk ile Darül-Eytam Yurdu’ndayken tanıştı. Mustafa Kemal’in ailesine “ilk manevi kızı” olarak katılarak Ankara’ya getirildi. Gazi, Zehra Aylin'le uzun edebiyat sohbetleri yapıyordu ama eğitimini daha da geliştirmesi için yurtdışına gitmesi gerektiğini söylüyordu. "Ben Afet'le tarih, Zehra'yla edebiyat konuşacağım" diyordu. Okumak için İngiltere, Londra’nın yolunu tuttu.

1935 yılında Paris ekspresine bindi ve tren Amiens Gölü kıyılarındaki istasyona varmak üzereyken, Zehra içinin daraldığını ve kendisini iyi hissetmediğini söyleyerek koridordaki pencereye yanaştı. İşte ne olduysa o anda oldu. Bir anlatıma göre dengesini kaybedip hareket halindeki trenden düştü, bir diğer iddiaya göre de intihar etti. Ama manevi kardeşi Sabiha Gökçen, bunu kesinlikle yalanlamıştır. 

Mustafa Demir


Atatürk'ün Yalova'da tanıyıp manevi oğlu olarak yanına aldığı Mustafa’nın ailesi Bulgar göçmeniydi ve oldukça fakirdiler. 1929'da sığır güttüğü bir sırada Gazi Paşa ile tanıştı. Sağlığı iyi değildi ve bakımsızdı. Ama okuma isteğiyle yanıp tutuşan bir çocuktu. Atatürk, ilk önce tedavisini yaptırdı ve sonra Beşiktaş'ta ilkokula yazdırdı.

Mustafa, Atatürk'ün himayesinde ilkokulu, ortaokulu, askeri liseyi ve Harbiye'yi bitirdi. Subay çıkan Mustafa, emekli olduktan sonra Yalova'ya yerleşti ve 15 Ocak 1987'de orada vefat etti. 

Ayşe Afet İnan

Ayşe Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyendir ve  Mustafa Kemal Atatürk'ün mânevî kızıdır. Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden olan  Afet İnan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde ilk Türk devrim tarihi kürsüsünü kurmuştur. Türk medeniyeti ve devrim tarihine ait 50 kadar kitabı ile çok sayıda makalesi bulunur.Türk Tarih Tezi'ni ortaya koyan tarihçilerdendir.

Cumhuriyet döneminin yeni tarih anlayışının temellerinin atılması ve kadın kimliğinin kurgulanmasında, bir ideolog gibi hizmet etmiş bir cumhuriyet kadınıdır. Kadın hakları üzerinde çalışmaya ilgi duyan  Afet Hanım, Atatürk'ün isteği üzerine 3 Nisan 1930'da Türk Ocağı'nda Türk kadınlarının seçim haklarına ilişkin bir konferans da verdi.

Yorumlar (8)
ESRA ACIHAN 3 yıl önce
araştırma ödevimi güzelce yaptım ve çok güzel oldu
KEMAL ATATURK 3 yıl önce
SEVINDIM...
Seher Teke 3 yıl önce
Dünyanın en şanslı insanları
bir dost 3 yıl önce
çok güzel hazırlamışlar ellerine sağlık.
Gülşen Kızıltoprak 2 yıl önce
Elinize, zihninize sağlık. Çok güzel hazırlamışsınız.
edebiyat öğretmeni MÜRSEL KÖMÜRCÜ 2 yıl önce
kmsesizlerin kimsesi yetim öksüz faki çocukları evlat edinip yetenekleri ne göre her türlü olanakları seferber ederek türk ulusuna kazandırmıştır işte ilk kadın pilotumuz sabiha işte ilk tarih prof. muz afet inan vb. kutlarım . minnet borçluyuz.
31 2 yıl önce
tek kelimeyle müq
Resul 5 ay önce
Tarih bunları yazmadı malesef bunca çocuğun bakımı yetişmesi büyük bir mesuliyet ama evliliyinede içim acıdı