Bakan Karaismailoğlu’ndan 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde tarihi adım 

İki kıtayı birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün şantiye incelemesi bugün gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu köprü üzerinde Anadolu’dan Avrupa’ya yürüyerek geçti. 

YAŞAM 21.09.2021, 12:56 21.09.2021, 16:46
Bakan Karaismailoğlu’ndan 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde tarihi adım 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün, Anadolu ve Avrupa’yı birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü şantiyesinde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın açıklamalarında bulunan Karaismailoğlu, sonrasında da köprüde yürüyüş yaptı. 1915 Çanakkale Köprüsü için bir ilk olarak Anadolu’dan Avrupa’ya yürüyen Ulaştırma Bakanı, o anlar hakkında duygularını açıklamayı da ihmal etmedi 



Anadolu’dan Avrupa’ya doğru yol aldı 

Köprü üzerinde Anadolu’dan Avrupa’ya yürüyüş yapan Karaismailoğlu, her biti 45 metre genişliğinde ve 48 metre uzunluğunda olup da monte edilen 81 tabliye üzerinde yol aldı. Tamamlanması için yalnızca 6 mega tabliyenin daha yerleştirilmesi gereken köprüde, sonraki işlem ise araç yolu çalışmalarının olacağı belirtildi. 



Teknik unsurlar tamamlanıyor 

Bu süre zarfında kara yolu bağlantıları, teknik çalışmalar, köprünün diğer işlemleri ve otoyol çalışmalarının da sürdürüldüğü; özellikleri itibarıyla “simgelerin köprüsü” olarak bilinen ve mühendisliğindeki ince detaylar sayesinde öne çıkan “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” 1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki ayak aralığının ise cumhuriyetin 100’ün yılına atfen 2023 metre olarak tasarlandığı aktarıldı. 



Köprünün kule bağlantıları Türk bayrağını andıracak 

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağını andıracak şekilde kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakadaki kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil eden yapıda olacak. 

İki ayak aralığına ilave olarak hazırlanan 770 metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik viyadükleri ile Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreyi bulacak. 

2x3 şeritle hizmet verecek olan köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları da bakım onarım amacıyla kullanılacak. 



Köprü, 18 Mart 2022’de hizmete girecek 

Köprü, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü olan 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılacak. 

Köprünün “kedi yolundan” Avrupa’ya geçen Karaismailoğlu, Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında yapımı devam eden köprünün yürüyüş yolu kısmında gazetecilere açıklamalarda buluncu. Yalnızca kulelere yakın kısımlardaki tabliyelerin montajının kaldığını belirten Ulaştırma Bakanı, “asırların hayali” için geri sayımın başladığını ifade etti. 

101 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında bu yolun yapıldığını ifade eden ve “Köprünün iki çelik kule arasındaki ikiz tabliye tasarımı, asma köprülerde nadir olarak görülüyor. Pek çok ilki içerisinde barındıran köprümüz tamamlandığında dünyanın enleri arasına girecek. Bu köprü, Çanakkale Boğazı’na mührünü vuracak.” cümlelerini dile getiren Karaismailoğlu, köprünün özelliklerinden şu şekilde bahsetti: “Asma köprü kule temelleri, Asya tarafında eksi 45, Avrupa tarafında ise eksi 37 metre derinlikte iyileştirilmiş ve deniz tabanına serbestçe oturtulmuştur. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ıslak havuz ve kuru havuz keson imalatları, bağ ve plink kirişi imalatları, kule montejı, ankraj blokları, tabliye montajı ve üst yapı çalışmaları gibi yapım tekniği açısından önemli imalat kalemleri yer alıyor. Köprüde, 162 bin kilometre uzunluğunda yani dünyanın etrafını 4 defa dönecek kadar çelik tel kullanıldı. Bölgedeki yüksek rüzgar hızları dikkate alınarak tasarlanan köprüde gerek inşaat gerekse işletme döneminde oluşacak en elverişsiz rüzgar etkilerine karşı dahi stabilite testleri yapıldı.” 



“Köprü, olası depremlere karşı güçlendirildi” 

Karaismailoğlu: “Köprünün kule temelleri, olası büyük depremlere karşı çelik kazıklarla güçlendirildi. Zemin üzerinde konumlandırılmış batırma keson tipi temel seçildi. Kesonların konmlandırıldığı alanda deniz dibi tarama çalışmaları yapıldı. Kule keson temellerinin konumlandırıldığı alandaki deniz tabanında demin iyileştirmeleri güney kulede 165 adet, kuzey kulede ise 203 adet olmak üzere toplamda 368 adet 2,5 metre çapında çelik kazıklar çakıldı. Ana kablo imalarları tamamlanarak 304 adet tel demetinden oluşan ana kablonun 5 Şubat 2021 tarihinde montaj çalışmaları başladı. Montaj, ön sıkıştırma ve nihai sıkıştırma olarak ilerleyen çalışmalar ile askı kelepçeleri ve düşey askı halatlarının montaj çalışmaları tamamlandı. Tabliye panel ve blok imalatları da tamamlandı. Görevli şirket tarafından yapım bedeli 2,332 milyar avro olarak belirtildiyse de kamulaştırılma çalışmaları ile bu fiyat, 579 milyon liraya indi.” 



“Köprü ve otoyol çalışmaları birlikte ilerliyor” 

Karaismailoğlu: “1915 Çanakkale Köprüsü’nün çalışmaları devam ederken bir diğer yandan da otoyol yapım çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar 2 betonarme yaklaşık viyadüğü, 6 hidrolik köprüsü, 2 betonarme viyadük, 39 üstgeçit, 5 altgeçit köprüsü, 40 altgeçit, 4 kavşak tamamlandı. Tüm bu çalışmalarda 5 bin 100 personel ve 809 iş makinesi görev alıyor.” 

Yorumlar (0)