Askerlik borçlanması nedir, kimler yapabilir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını bekleyen binlerce kişi tarafından askerlik borçlanması sorgulanıyor. 1999 öncesi sigortalı olan ancak prim gün sayısında eksik olan kişiler, EYT'den askerlik borçlanması ile faydalanabilecek. Peki, askerlik borçlanması nedir, kimler askerlik borçlanması yapabilir?

YAŞAM 29.11.2022, 12:55 30.11.2022, 09:19
Askerlik borçlanması nedir, kimler yapabilir?

EYT'li olabilmek için yasanın çıkmasını bekleyenler, bir taraftan da askerlik borçlanmasının ne demek olduğunu soruşturuyor. EYT'den yararlanabilmek için askerlik borçlanması yapacak kişiler, kimlerin bu borçlanmadan yararlanabileceğini merak ediyor. İşte detaylar...

Askerlik borçlanması nedir?

Askerlik borçlanması, askere gidenlerin, askerlikte geçirdikleri sürenin ya tamamının ya da belli bir bölümünün emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına verilen isimdir. 

Askerlik borçlanması yapan, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ilave edebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı ya da bir bölümü için borçlanma yapılabilir.

Kimler askerlik borçlanması yapabilir? 

Askerlik borçlanmasından faydalanabilmek için şartlar;

1- Askerlik yapmamış ya da muaf olanlar askerlik borçlanmasından faydalanamazlar.

2- Askerliğin er ya da erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre askerlik borçlanmasına ilave edilebilir.

3- Askerlik süresince şahıs adına, Sosyal Güvenlik Kurumuna çalıştığı iş yerinden vb. bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

4- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları dönemde 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde gerçekleştirdikleri askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması durumunda emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

Yorumlar (0)