Asırlardır devam ediyor: Damatlardan kayınvalidelere 'bitli helva' geleneği

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde uzun senedir süren, 'bitli helva' olarak isimlendirilen tatlının, damatlar tarafından kayınvalidelerine hediye edilme geleneği devam ediyor. 

YAŞAM 16.04.2022, 13:36 17.04.2022, 13:50
Asırlardır devam ediyor: Damatlardan kayınvalidelere 'bitli helva' geleneği

Ramazan ayının ortalarında Tavşanlı ilçesinde uygulanan gelenek, asırlardır vatandaşlar tarafından devam ettiriliyor.  

Asırların geleneği Tavşanlı’da devam ediyor

‘Bitli helva' olarak halk arasında bilinen susamlı helvalardan ve özenle kayınvalidelere hazırlanan hediyelik paket, damatlar tarafından hediye ediliyor. 

Davat adayları, Tavşanlı'da, nişanlılarının annelerine susamlı helva götürerek de bu geleneği asırlardır sürdürüyor. Onlarca sepet veya tepsinin içinden bir tanesi özenle seçilerek, susamlı helvalar hazırlanıyor. Ardından bu hediye, Ramazan ayının ortalarında damatlar tarafından kayınvalidelere sunuluyor. 

Helva satıcılarından biri olan Veli Tayfur, "Damat adayları, asırlardır devam eden gelenekteki bitli helva ya da kaynana helvası olarak da bilinen helvaları kayınvalidelerine götürürler. Zahmetli bir iştir ve bu iş için ortalama 7 kişi çalışır. Bitli helva olarak bilinen susamlı helva ne kadar ince olursa o lezzeti o kadar fazla olur" sözlerini kullandı. Tavşanlı’daki esnaflardan biri olan Hasan Hüseyin Gümüş ise de gençlik yıllarında kendisinin çok hazırladığını ve asırlardır süren bu geleneğin gençler tarafından yaşatılması sebebiyle mutlu olduğunu dile getirdi. 

Derecik Köyü’nden Fatih Korkmaz, "Geçmişten gelen bu gelenek ile Ramazan ayının 15. veya 16. günü damatlar, bitli helva isimli susamlı helvaları kayınvalidelere götürüyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)