Asırlardır balıkların yaşadığı çayda korkutan görüntüler

2 asırdır Şanlıurfa Siverek’te balıkların eksik olmadığı Şilan Çayı'nda, son dönemdeki toplu balık ölümleri endişeye sebep olurken, nedeni henüz bilinmeyen ölümlerin, kuraklığın etkisiyle su seviyesinin düşmesinden dolayı yaşandığı tahmin ediliyor.

YAŞAM 25.07.2021, 16:12 26.07.2021, 10:11
Asırlardır balıkların yaşadığı çayda korkutan görüntüler

200 yılı aşkın süredir balıkların yaşadığı Şilan Çayı'nda su seviyesinin azalmasının ardından son 2 gündür toplu balık ölümleri meydana gelmeye başladı. 

Bir an önce incelenmesi isteniyor

Gölette binlerce yavru balığın kıyıya vurduğu görülürken, dedelerinden kendilerine kalan mirasın yok olmasını istemeyen mahalle sakinleri, toplu balık ölümlerinin engellenmesi için bir an önce yetkililerin inceleme başlatmalarını istiyor. 

Balıklar, 200 yıldır bu gölde yaşıyor 

Dedelerinden beri 200 senedir balıkların bu gölette yaşadığını ve bugüne kadar böyle toplu ölümlerin yaşanmadığını vurgu yapan mahalle muhtarı Sefer Gümüştaş, " 200 yılı aşkın süredir mahallemiz mevcuttu. Dededen babaya, babadan da sonra bizlere olmak üzere 200 senedir buradayız. Tarihte ilk kez bu gölette toplu ölümlerin bu şekilde yaşandığını görüyoruz, yaşlılarımıza da danıştık ama onlar da böyle bir şeyin daha önce yaşanmadığını söylediler. Bu ölümlerin yaşanma sebebini biz de henüz bilmiyoruz. Bayram tatili sebebiyle bir yerlere başvuramadık, mesai açıldığında gerekli yerlere başvuracağız" sözlerini kullandı. 

2 gün önce ölümler başladı 

2 gün önce gölette toplu ölümlerin yaşanmaya başladığını ifade eden mahalle sakinlerinden İdris Gümüştaş, "Büyüklerimizin aktardığına göre 200 senedir gölümüzde balıklar yaşıyor. Son 2 günde toplu balık ölümleri yaşandı ve bunun nedenini biz de bilmiyoruz. Bu ölümlerin araştırılması için yetkililerden bir ekibin gönderilmesini istiyoruz. Çünkü başka problemler de olabilir, hayvanlarımız bu gölden su içiyor, çocuklar da yüzüyor, çeşitli hastalıklar çıkabilir. Bu yüzden burada bir incelemenin yapılmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Mahalle sakinleri, toplu bir şekilde kıyıya vuran balıkların, çayın kuruması sebebiyle yaşanmış olabileceğini tahmin ederken, bu ölümlerin kesin sebebinin, yetkililerin incelemelerinden sorna belli olabileceği ifade ediliyor. 









Yorumlar (0)