Artvin'de bir köyün '350 tonluk' korkulu rüyası

Artvin’e bağlı Ardanuç ilçesinde bulunan Peynirli köyünün üst yamacında konumlanan ve heyelan durumunda köye yuvarlanma ihtimali olan 350 tonluk kaya, çelik ağ içerisine hapsedilerek 18 çelik halatla sağlamlaştırıldı. Bu ilginç yöntemle köy, 5 senedir olası bir felaketten korunuyor.

YAŞAM 12.05.2021, 00:34 12.05.2021, 17:54
Artvin'de bir köyün '350 tonluk' korkulu rüyası

Ardanuç ilçesine bağlı olan 60 haneli Peynirli köyünde evlerin üst bölümün dağlık alanda konumlanan dev kaya kütlesi, köylülerin korkulu rüyası olmuştu. Köy muhtarlığı, tehlike teşkil eden kaya için yetkililerden yardım talep etti. Artvin AFAD Müdürlüğü personelleri tarafından yapılan incelemede, yaklaşık olarak 350 ton olduğunu tespit ettikleri dev kaya kütlesinin kırılarak kontrollü bir şekilde düşürülmesinin yamaçta meydana gelebilecek heyelanı tetikleyebileceği gerekçesiyle tuhaf bir çözüm geliştirdi. Kaya kütlesi, 18 çelik halat ile sabitlendi, etrafı ise küçük kaya parçalarının aşağıya düşmesinin engellenmesi maksadıyla çelik ağla örüldü. 5 yıl evvel tamamlanan çalışma ile köyde tehlike arz eden kaya için önlem alınmış oldu.

"Şimdilik sorun yok"

Söz konusu köyde ikamet eden çiftçi Tuncer Akyüz (60), alınan tedbir ile ilgili olarak, “Yapanlardan da sebep olanlardan da Allah razı olsun. Tehlikeyi bir nebze olsun engelledik fakat ilerleyen dönemde ne olacağını Allah bilir. Kayanın altı gitmiş vaziyette, bir gün şiddetli bir yağmurda aşağıya yuvarlanıp insanlara zarar verebilir. Şimdilik bir problem yok." sözlerini sarf etti. 

"Rahat uyku uyuyamıyorduk"

Peynirli köyünde yaşayan Recai Temel, “5 yıl öncesine kadar huzur içinde yatamıyorduk. Azrail gibi başımızda duruyordu. Bunun kadar büyük olmasa da başka kayalar da var. Umarım onlar için de çare bulunur. Köyümüz güvence altına alındığı için devletimize teşekkür ediyoruz. 5 senedir huzur içinde uyuyoruz." şeklinde konuştu.













Yorumlar (1)
İbrahim 3 yıl önce
Kayanın ön ve yan bölgelerin dip kısımlarında kuvvetli ateş yakıp kaya iyice ısındıktan sonra üzerine su döküldüğü zaman kaya çatlayacak tır. Bu şekilde kaya küçük parçalara ayrılacak.İslemi bu şekilde devam ettirip kayayı küçültmek gerekli.