Arkeoloğun ölümünde yeni gelişme: "Her yerde kameralar var"

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Müze Müdürlüğünde görevli arkeolog Merve Kaçmış'ın intihar etmesine ilişkin soruşturma başlattı. Kaçmış'ın bıraktığı notta "Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz." ifadelerinin bulunduğu öğrenildi. Öte yandan, başlatılan soruşturma kapsamında müze müdürü E.Ö. ile iki uzman görevden uzaklaştırıldı.

YAŞAM 17.01.2020, 10:01 17.01.2020, 12:24
Arkeoloğun ölümünde yeni gelişme: "Her yerde kameralar var"

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Müzesi Müdürlüğünde görevli arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharına ilişkin soruşturma başlattı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Merve Kaçmış'ın 13 Ocak günü Diyarbakır'da hayatına son vermesine ilişkin soruşturma talimatı verdi." denildi. 

Olaya ilişkin görevden uzaklaştırılanların bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Konu, Bakanlığımız birimleri tarafından tüm detaylarıyla takip edilmektedir. Merhum Merve Kaçmış'a bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İntiharından önce not bırakmış

Arkeolog Merve Kaçmış'ın yaşamına son vermesinin ardından kafalarda birçok soru işareti oluştu. 

Hürriyet gazetesinden İdris Emen'in haberinde, Merve Kaçmış'ın intihar etmeden önce bıraktığı notta yer alan ifadeler paylaşıldı. Soruşturma dosyasına giren notta, "Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz." ifadeleri bulunuyor.

En kısa sürede kendi zimmetine alması istendi

Gaziantep Zeugma Müzesi'nde görevli olan bir arkeolog 2018 yılında açığa alındı. İtiraz etmesinin ardından 2019 yılında işine geri döndü. Fakat geri dönen arkeoloğun, İl Kültür Turizm Müdürlüğüne tayin edilmesi nedeniyle üzerine zimmetli olan 9 bin eserin başka bir memura devredilmesi gerekiyordu. Bu 9 bin eserden 100'ünün müze kayıt numarası yoktu. Müze yönetimi aynı müzede görevli arkeolog Merve Kaçmış'ın söz konusu eserleri en kısa sürede kendi zimmetine almasını talep etti.

Uygulanan mobbinge dayanamadı

Bunun üzerine Arkeolog Merve Kaçmış, kayıt numarasına sahip olmayan eserleri müze kayıt defterinde bulunan eserle karşılaştırdıktan sonra devralacağını ifade etti. Fakat müze yönetiminin numarasız 100 eserin karşılaştırılması yapılmadan zimmet edilmesi amacıyla Merve Kaçmış'a baskı uyguladığı iddia edildi. Merve Kaçmış, kendisine uygulanan mobbinge dayanamayıp Diyarbakır'da yaşadığı apartmanın sekizinci katından atlayarak yaşamına son verdi. 

3 kişi görevden uzaklaştırıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından olayın araştırılması için başlatılan soruşturma kapsamında Zeugma Mozaik Müzesi'ne müfettiş gönderildi. Müze müdürü E.Ö. ile iki uzman görevden uzaklaştırıldı.

"Notta işyerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli"

Ailenin avukatı Aslı Pasinli, soruşturma dosyasında bulunan evrakların bir örneğini aldıklarını kaydederek, Merve Kaçmış'ın intihar etmeden önce yazdığı ve soruşturma dosyasına giren bir not olduğunu ifade etti. 

Pasinli, "Merve'nin intihardan önce bırakmış olduğu notu dosya içinden gördük. Fakat yazı oldukça bulanıktı. Ama notta işyerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli. İlk cümlesi 'Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var, izleyince göreceksiniz' diye başlayan ve işyerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not." şeklinde konuştu.

Diğer cümlelerin okunamadığını söyleyen Pasinli, "Yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz." ifadesini kullandı. 

"Psikolojik otopsi talebinde bulunacağız"

Merve Kaçmış'ın uzun süreli bir mobbing neticesinde intihara sevk edilip edilmediğine ilişkin soruşturmanın genişletilmesini isteyeceklerini aktaran Pasinli, "Bakanlığa bu konuya ilişkin idari bir soruşturma başlatılmasını Merve'nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek başvuruda bulunacağız." dedi.

Pasinli, psikolojik otopsi talebinde bulunacaklarını belirterek, "Psikolojik otopsi kişiyi intihara sevk eden sürecin ayrıntılı bir şekilde incelenmesidir. Ve bu dosyanın aydınlatılması için işyerinde kaybolduğu söylenen 150-200 tarihi esere ilişkin Merve'nin çalışma arkadaşlarının da bilgisine başvurulmasını isteyeceğiz." diye ekledi.

Yorumlar (0)