Antidepresan balıkları etkiliyor

Yapılan yeni bir araştırma, suya karışan antidepresanların balıkların avlanma davranışlarını değiştirdiğini, daha az "saldırgan" hale gelen balıkların daha az avlandığını ortaya koydu. Bu etki, özellikle balıkların sürü halinde olduğu durumlarda ortaya çıkıyor.

YAŞAM 14.11.2019, 17:33
Antidepresan balıkları etkiliyor

Avustralya’nın Monash Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada, antidepresanlar da dâhil olmak üzere algı ve duygu durumunu etkileyen kimyasallar içeren psikoaktif ilaçların; balıkların avlanma davranışlarını değiştirdiği ve onları daha az agresif yaptığı gözlemlendi.

"Biology Today" dergisinde yayımlanan araştırmada, ABD ve Avustralya tatlı sularında sık görülen sivrisinek balıkları (Gambusia holbrooki) antidepresan bir ilaç olan Prozac’ın ana bileşeni olan "fluoksetin"e maruz bırakıldı.

Farklı dozlar kullanıldı

Monash Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Jake Martin'in liderliğindeki ekip, hem sürülere hem de izole edilmiş balıklare 28 gün boyunca farklı miktarlarda fluoksetin verdi.

Laboratuvar ortamındaki 206 balığın bir kısmına litre başına 30 nanogram, diğer kısmına ise 300 nanogramlık dozlar verildi. Testler, tekil balıklarla tekrarlandı.

Yalnızca dişi balıklar

Araştırma, üreme davranışlarının sonuçları etkilememesi adına yalnızca dişi balıklar üzerinde yapıldı. Daha önce yapılan bir araştırmada fluoksetinin, erkek türlerin çiftleşme konusunda normalden daha fazla ve daha ısrarcı davranmasına yol açtığı görülmüştü.

Sürüler etkilendi

Araştırmanın sonunda, yalnız başına olan balıklarda fluoksetinin belirgin bir etkisine rastlanmadı.

Fakat sürülerde "baskılayıcı" bir etki yarattığı, grup halindeki balıkların avlanma noktasında daha gevşek davrandığı ve daha az beslendiği gözlemlendi.

Birçok küçük tatlı su balığı gibi sivrisinek balıkları da, yırtıcılardan kaçmak ve daha iyi beslenebilmek adına sürüler halinde avlanma eğilimindeler.

Sonuçlar önemli

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlara göre elde edilen sonuçlar oldukça önemli. Zira "sosyal bağlam, kimyasal kirleticilerin vahşi yaşam üzerindeki ekolojik sonuçlarını etkileyen önemli, ancak beklenmedik bir faktör" olabilir. 

Bu ilaçların hayvanları bireysel olarak nasıl etkilediğine dair birçok araştırma olmasının aksine sosyal grupları araştıran fazla araştırma mevcut değil.

Kanalizasyonlardan karışıyor

Antidepresanlar; mutluluk, canlılık ve zindelik veren serotonin seviyesini artırarak duygu durumunu düzenleyen ilaçlardır.

Birçok ilaçta olduğu gibi antidepresanlardaki fluoksetin de vücuttan idrar yoluyla uzaklaştırılıyor. Kanalizasyon sistemlerinde filtreleme sistemi bulunmadığından bu madde su kaynaklarına karışabiliyor.

Farklı etkiler görüldü

Londra King's Koleji'nin yürüttüğü başka bir araştırmada da, Thames Nehri’ndeki kokain kirliliğinin yılan balıklarını hiperaktif yaptığı ortaya konmuştu.

Bir başka araştırma ise, antidepresan kalıntılarının üç nesil boyunca aktarılabildiğini ortaya çıkarmıştı.

Yorumlar (0)