Anti-sosyal penguen "yılın kuşu" oldu

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan sarı gözlü penguen hoiho, sosyalleşmese de kendisi adına kampanya yürütenler sayesinde "Yılın Kuşu" yarışmasını kazandı.

YAŞAM 20.11.2019, 13:44
Anti-sosyal penguen "yılın kuşu" oldu

Endemik bir penguen türü olan hoiho, Yeni Zelanda’da 14 yıldır düzenlenen prestijli “Yılın Kuşu” yarışmasını, kendisi için yapılan yoğun kampanyalar sayesinde kazanmayı başardı.

Yeni Zelanda’da sadece 225 çift kalan hoiho dünyanın en ender görülen penguen türü.

Ödülü alan ilk penguen

Hoiho, yarışma tarihinde bu ödülü kazanan ilk penguen olmak için beş rakibini alt etti. Yarışmayı düzenleyen Orman & Kuş adlı koruma grubu, penguenin Yeni Zelanda’daki endemik papağan türü kakapo ve geçen yılın galibi Yeni Zelanda güvercini olan kereru karşısında aldığı zaferin, rakiplerinin keyfini kaçırdığını söyledi.

Belediye başkanları yanındaydı

İki belediye başkanının da desteğini arkasına alan hoiho, gerçekleştirilen yoğun kampanya sayesinde yarışmada kullanılan 43 bin 460 geçerli oyun 12 bin 22’sini aldı ve yarışmayı kazandı. Ülke çapında büyük ilgi gören yarışmada kampanya ekipleri destek toplamak için reklam panoları kiralıyor ve tanıtım videoları hazırlıyorlar.

Orman & Kuş adlı koruma grubunun sözcüsü, oylamanın başa baş geçtiğini ve sonuçla ilgili tahminde bulunmanın oldukça zor olduğunu ifade etti.

Başbakan Ardern hoihonun zaferini duyurdu

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise haftalık basın toplantısında hoihonun kazandığı zaferi duyurarak sonucun önemine vurgu yaptı. Ardern sarı gözlü bu penguenin zaferinin, uzun süredir bağlılık ve destek gösterdiği bir başka deniz kuşu olan siyah fırtınanın sonraki yıl yapılacak yarışmayı kazanmasının önünü açmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

​Anti-sosyal olmalarıyla bilinen hoiho penguenleri neredeyse hiç konuşmuyorlar. Ancak çiftleştiklerinde tiz bir çığlık atarak iletişim kuruyorlar.

Hoiho türü, ısınan okyanuslar yüzünden yiyecek kaynaklarında meydana gelen değişiklikler, dip trol ağlarının beslenme alanlarına zarar vermesi, balık ağlarına takılma ve insanlar tarafından rahatsız edilme gibi nedenlerden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Yorumlar (0)