Antalya paça çorbası, coğrafi işaretle tescillendi: Peki farkı ne?

Antalya'da kendine has terbiyesi ve pekmezsiz, susamsız koşma simidi ile servis edilen paça çorbasına, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

YAŞAM 17.09.2022, 11:18
Antalya paça çorbası, coğrafi işaretle tescillendi: Peki farkı ne?

Antalya’nın meşhur paça çorbasına coğrafi işaret verildi. Konuyla ilgili Erdal İnönü Kent Parkı'nda basın mensuplarına açıklama yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya'nın doğası, antik kentleri, yemekleri, kültürü, gelenek ve görenek gibi şehir kimliğini oluşturan değerleri ile bütünleştiğini söyledi.

Yörük kültürünün mirası

Kentin ihtiyacı olan diğer alanlarda da faaliyet çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Başkan Uysal, "Bunun için şehrin gastronomi değerlerinden biri olan paça çorbasını coğrafi işaretle tescillettik. Antalya Yörük kültüründen günümüze kadar gelen hayvan yetiştiriciliğiyle et ürünleri fazla miktarda tüketiliyor. Bu ürenler arasındaki özel lezzetlerden biri de paça çorbası. Antalya'nın paça çorbasının kendine has terbiyesi var. Ayrıca paça çorbası burada pekmezsiz ve susamsız koşma adı verilen özel simidiyle servis ediliyor. Bu da Antalya’nın paça çorbasını öteki paça çorbalarından ayrılıyor. Bu coğrafi tescili şehrimize kazandırdığımız için çok mutluyuz." dedi.

İşte Antalya paça çorbasının farkı

Antalya paça çorbası, bölgenin kültürel miraslarından sadece biri. Büyükbaş hayvanın kelle eti ile kemik suyundan hazırlanan çorba, kentte ‘‘koşma atı’’ diye adlandırılan pekmezsiz ve susamsız simit ile servis ediliyor. Antalya paça çorbasının terbiyesi ise krema kıvamında oluyor ve kemik suyu, buğday unu, yumurta ile safrandan hazırlanıyor. Geçmişi yaklaşık 1950'li yıllara dayanan paça çorbasının en önemli özelliği ise etinin, kemik suyunun ve terbiyesinin ayrı ayrı hazırlanıp servis aşamasında birleştirilmesiyle öne çıkıyor. Çorbanın terbiyesinin kıvamının tutturulması ise ustalık becerisi gerektiriyor.

Yorumlar (0)