Antalya 10 gün boyunca yanmıştı! Manavgat eski yeşil görünümüne ulaşacak

Antalya'da 60 bin hektarlık alanın hasar gördüğü orman yangınının üstünden geçen bir senede, bir taraftan ağaçlandırma diğer taraftan ise evi yanan vatandaşlar için konut yapma çalışmaları gerçekleştirildi. 

YAŞAM 28.07.2022, 13:37 29.07.2022, 17:07
Antalya 10 gün boyunca yanmıştı! Manavgat eski yeşil görünümüne ulaşacak

28 Temmuz 2021'de Manavgat ilçesinde başlayan, 1 gün sonra Akseki'de meydana gelen ve rüzgarın etkisiyle İbradı, Gündoğmuş, Alanya ilçelerini de etkisi altına alan ve günlerce devam eden yangının üstünden bir yıl geçti.

6 kişi yaşamını yitirmişti

6 kişinin yaşamını yitirdiği, ormandaki birçok canlının öldüğü ve yaklaşık 60 bin hektarlık alanın hasar gördüğü yangının ardından bölgede rehabilitasyon çalışması başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ahırlarını, evlerini, depolarını yangında yitirenlere yenilerinin yapılması amacıyla harekete geçti. TOKİ yoluyla 1192 yapının yenisinin inşa edilmesi için çalışmalara başlandı, tamamlanan konutlar sahiplerine verildi.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından bölgenin tekrar yeşillendirilmesi için hummalı bir çalışma gerçekleştirildi. Kozalaklardan çıkan tohumlar ve elle ekilen tohumlar ve dikilen fidanlarla 60 bin hektarlık bölgenin yüzde 90'lık bölümünde çalışma yapıldı.

“Yeşillenmeyen yer kalmayacak”

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, 4 ilçede yanan 59 bin 865 hektar alanda yeşillendirme çalışmasında artık sona gelindiğini ifade etti.

Bölgedeki 30 bin hektarlık bölgede tohumlama tekniğini uyguladıklarını söyleyen Dikici, elle ekilen tohumlamada ve çimlenme özelliğini yitirmeyen kızılçam kozalaklarında kış döneminde etkili olan yağışlar aracılığıyla verimli sonuçlar topladıklarını açıkladı.

Dikici, 14 bin hektarlık bölgeyi de makine ile sürüp 1 milyon 645 fidan dikimi yaptıklarını aktardı. Kayalık, ulaşılması zor ve yolu olmayan 16 bin hektarlık alanı ise tabiatın kendisini yenilemesi için bıraktıklarını söyleyen Dikici, şunları aktardı:

"Çalışmalarımız tam gaz devam ediyor, yüzde 90'lara yaklaştık, umduğumuzun oldukça üstünde çünkü büyük bir bölge yandı, önemli bir iş gücüne ihtiyaç vardı, tamamlamak üzereyiz. Yaz döneminde Antalya'da fidan dikemezsiniz. Biz de ekim, kasım, aralık döneminde diğer bölgelere fidan dikimi yapacağız. Araziyi şu anda gezenler fidanları görebilir. 4-5 yıl sonra ise karşıdan baktığımız zaman Allah kısmet ederse yanan alanları yeşil olarak göreceğiz."

Ormanlık alandaki yerleşimlerin kenarlarına hem yangınlara karşı dayanıklı hem de köy halkına gelir sağlaması bakımından iğde, defne ve keçiboynuzu gibi fidanlar diktiklerini söyleyen Dikici, 2 yıl sonra buralarda da üretimlerin başlayabileceğini aktardı.

Dönem dönem "Yanan alanlarda otel yapıldığı veya buraların imara açıldığı” konusunda iddialar ortaya atıldığını anımsatan Vedat Dikici, "Herkese gösterebiliriz, yanan bölgelerde bir metrekarelik yer dahi imara açılmadı, oteli geçtim hiçbir yapılaşma yok. Yanan konutların yerine 1200’e yakın ev yapılıyor, bazılarının inşaatı sürüyor, teslim edilenler de oldu. Bunun bir tanesi dahi ormanda değil, ya Hazine'nin arazisine ya da ya kendi arazisine yapıldı." açıklamasını yaptı.

- Yangını unutmaya çalışıyorlar

Yangından ciddi bir şekilde etkilenen Kalemler Mahallesi'nin muhtarı Mustafa Cansız, köyde yaklaşık 100 hane bulunduğunu ve 250 kişinin ikamet ettiğini söyledi.

Yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan yangının 45 dakikada bütün köyü etkisi altına aldığını anımsatan Cansız, "57 ev yandı, hepsi şimdi devlet tarafından yeniden yapılıyor, bitenler teslim ediliyor. 2 ay sonra hepsi tamamen teslim edilir. Devlet elinden geleni hızlı ve mükemmel şekilde yaptı. Neredeyse bir senede mağduriyetler giderilmeye çalışıldı." ifadelerini kullandı.

Yangının izlerinin giderilmesi amacıyla devletin ve yardımseverlerin hummalı bir çalışma yaptığını söyleyen Cansız, böyle bir afetin bir daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

- "Yarım saat içinde kocaman köy ve etrafı yandı"

63 yaşındaki Urkuya Özen, yangında evini kaybettiğini, yangın zamanında ve sonrasında hem devlet yetkilileri hem de yardımseverler tarafından her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını anımsattı. Özen, "Yanan evimizin yerine çok şükür yenisi yapıldı, anahtarımızı aldık ve şu an oturuyoruz. Portakal, elma, incir ağaçlarımız vardı yandı, bugün artık onların yerine yenilerini dikiyoruz." sözlerini kullandı.

Hayatında bunun gibi bir afet görmediğini aktaran Özen, "Yarım saat içinde kocaman köy ve etrafı yandı. Köyde çok fazla yaşlı var, gelip bizi evimizden götürdüler, hepimiz ölebilirdik. Allah göstermesin bir daha." dedi.

Mahalle sakinlerinden biri olan Şükrü Okudan ise yarım saat içinde tüm birikimlerini kaybettiklerini aktardı.

Bir yıl içinde yaraların sarılması için hemen hemen herkesin elinden geleni yaptığını söyleyen Okudan, "Zarar gören evlerin yerine yenileri inşa edildi, beklediğimizden daha iyi oldu. Normalinden daha çabuk bitti. Zor günlerin geride kalması için devlet destek verdi, mağdur olanlara ödeme yapıldı fakat bir zeytin ağacını yetiştirmek seneler alıyor. Yangınlar karşısında daha dikkatli olmak lazım." dedi.

Yorumlar (0)