Annesinin cenazesine izinsiz gitti, işinden oldu: Yargıtay'dan karar...

Annesinin cenazesine gitmek maksadıyla iş yerini telefon ile arayıp bilgilendiren bir işçi, 3 gün boyunca devamsızlık yaptığı sebebiyle işten tazminatsız bir şekilde çıkartıldı. Yargıtay, yıllar süren davaya son noktayı koydu ve annesinin cenaze töreni için memleketine giden işçiye ihbar ve kıdem tazminatı verilmesine hükmetti.

YAŞAM 08.01.2022, 13:31 09.01.2022, 14:29
Annesinin cenazesine izinsiz gitti, işinden oldu: Yargıtay'dan karar...

Fabrikada gece bekçisi olan bir genç, annesinin vefat haberini almasının ardından memleketine doğru yola çıktı ve telefon ile arayarak acı haberi işyerine verdi. Bekçi iş yerine döndüğünde ise hayatının şokuyla karşılaştı. 3 gün iş yerine gelmediği gerekçesiyle işçi kapı önüne koyulurken, mağdur olduğunu ifade edip iş mahkemesine gitti.

Dava konusu Yargıtay'a taşındı

Davacı bekçi, annesinin cenazesine gideceği davalı firmaya telefonla bilgi verip gittiğini fakat cenazeye gidilen tarihlerde işe gelinmediği gerekçesiyle tutanak düzenlendiğini ve haksız bir şekilde iş akdinin feshedildiğini kaydetti.

Bekçi, ihbar, kıdem tazminatıyla, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücret alacakları, genel tatil ile ulusal bayram alacaklarının davalıdan tahsilini istedi. Davalı iş yeri sahibiyse amirlerine haber vermeksizin izinsiz ve mazeretsiz bir şekilde 3 gün işe gelmediğinden çıkartıldığını ifade etti.

Yargıtay: Devamsızlık her zaman haklı fesih imkanı vermez

Yüksek mahkemeden çıkan kararda, işçinin devamsızlığının her durumda işverene haklı fesih imkanı vermediği ve davacının annesinin hayatını kaybetmesinden dolayı devamsızlık gerçekleştirdiği ve devamsızlığının da haklı nedene dayandığı anlaşıldığından dolayı feshin haklı sebebe dayanmadığına vurgu yapılarak işçiye gerekli tazminatlarının verilmesine hükmedildi.

Yorumlar (0)