Anne, kız ve torun aynı sınıfta!

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Ürdün'ün başkenti Amman'da açtığı merkezde anne, kız ve torun aynı sınıfta Türkçe öğreniyor.

YAŞAM 13.07.2019, 17:34
Anne, kız ve torun aynı sınıfta!

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Ürdün'ün başkenti Amman'da açtığı merkez, Amman'da yaşayan ve Türkçe öğrenmek isteyen farklı milletlerden birçok kişinin uğrak yeri oldu.

Türkiye'ye olan ilginin artması, farklı ülkelerde farklı milletlerden insanları Türkçeye ilgisini de artırıyor. Genç yaşlı birçok kişi tarafından hedef haline gelen Türkçe öğrenmek, Türkiye'yi ziyaret etmek ya da Türkiye'de eğitim görmek arzusu, kimi zaman aynı aile üyelerini dahi Yunus Emre Enstitüsünün dil kurslarında bir araya getiriyor.

Amman'daki YEE (Yunus Emre Enstitüsü) merkezi bir süredir 80 yaşındaki Nesrin Salih, 49 yaşındaki kızı Tara es-Suveyli ve 11 yaşındaki torunu Sinarya es-Suveyli'nin İstanbul'a taşınma hayaliyle başladıkları kursta Türkçe öğrenme azimlerine şahit oluyor.

Türkiye'ye olan ilgileri nedeniyle Türkçe öğrenme arzusu, her biri öncelikleri diğerinden farklı olan üç kuşaktan insanları bir araya getiren ve aynı sınıfta yan yana oturtan ana motivasyon kaynağı.

Nesrin Salih, "Öğrenmenin yaşı yoktur. Bazıları beni yaşlı görse de ben bu işi başaracağıma dair kendime güveniyorum. Hatta sınıfta kızımdan ve torunumdan bile daha başarılıyım." diyor.

Kızı Tara es-Suveyli ise Türkiye'de yaşamaya niyet ettikten sonra annesine ve kızına Türkçe kursuna gitme tavsiyesinde ilk kendisinin bulunduğunu belirtiyor.

Kurstaki ailenin en küçük üyesi Sinarya da Türkçeyi çok sevdiğini ve Türk dizilerini izleyerek Türkçe öğrendiğini, kursa da dil bilgisini güçlendirmek ve hatalarını düzeltmek için geldiğini dile getiriyor.

Diğer taraftan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Amman Müdürü Cengiz Eroğlu, aynı aileden 3 kişinin Türkçe için aynı sınıfta bir araya gelmelerinin, YEE kurslarındaki Türkçe eğitimine duyulan güveni gösterdiğini söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) bünyesinde açılan kurslara büyük talep olduğunu dile getiren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Amman Müdürü Cengiz Eroğlu, "Hem Ürdünlüler hem de Ürdün'de yaşayan yabancıların kursa ilgisi büyük. Şu an Türkçe kursunda 130 kişi eğitim görüyor." diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü nedir?

Dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmak amacıyla kurulan Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmayı hedefliyor.

Yunus Emre Vakfı'na bağlı olarak kurulan Yunus Emre Enstitüsü, yeni çıkarılan yasa ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmış durumda. Almanya'nın Goethe Enstitüsü, Çin'in Konfüçyüs Enstitüsü, Fransa'nın Fransız Kültür Merkezi, İngiltere'nin Cervantes Enstitüsü gibi Yunus Emre Enstitüsü de Türkiye'ye bağlı olarak Türk kültürünü, sanatını ve tarihini dünyaya anlatmak istiyor.

Yorumlar (0)