Ankara’da emekli maaşına haciz koyan bankayı, mahkeme haksız buldu

İhtiyaç kredisi çeken emekli, maaşının bir bölümüne banka tarafından el konulduğunu anlayınca dava açtı. Mahkeme emekliyi haklı bulurken, paranın iadesi için icra takibi başlatıldı.

YAŞAM 19.11.2022, 11:12 19.11.2022, 15:46
Ankara’da emekli maaşına haciz koyan bankayı, mahkeme haksız buldu

Ankara’da emekli olduktan sonra 2017 yılında bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanan K.M., bir bildirim yapılmadan maaş günü hesabına gelen paranın 4’de 1’lik kısmının kesildiğini öğrenince şoke oldu.

Bu olayın yasal olmadığını düşünen ve başvurular yapan K.M., dikkate alınmadı.

Avukata başvurmakta son çareyi bulan K.M., 2022’nin mart ayında Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme mağduru haklı buldu

Avukat Fırat Bilici, tüketici hakem heyetine başvuru yaptıklarını, heyetin kendilerini haksız bulduğunu ve bu yanıta itiraz ettiklerini söyledi.

Mahkeme heyeti ise bir şekilde muvafakat verilmediği için bu kesintinin geçersiz olduğuna hükmederek, mağduru haklı buldu.

"İcra dairesi bu kesintiyi yapabilir”

Banka tarafından böyle bir kesintinin yapılamayacağını söyleyen avukat Bilici, “Emekli maaşının tamamına el konulmuyor. İlk başta hepsini alıyor, ardından yüzde 25’ini alıp, geri kalanını emekli maaşına iade ediyor. Banka kanunlarda yer alan 4’de 1 oranında kesinti yapıyor. İcra dairesi bu kesintiyi yapabilir. Devlet eliyle, gücüyle yapılabilecek bir iş bu. Bankanın böyle bir kesinti yapması yasal değil. Açtığımız davayı da böyle kazandık. Verilen kararda da mahkeme bir icra takibi olmaksızın yapılan 4’de 1’lik kesintinin geçersiz olacağına, icra takibinin ardından kişinin emekli maaşının gelip muvafakat verdikten sonra kesilebileceğini söyledi. Bu şekilde kazandık.” sözlerini kullandı.

Neler yapılmalı?

Bu tarz durumlarda vatandaşların ne yapması gerektiğine dikkat çeken Bilici, şu sözlere yer verdi:

“Öncelikle tüketici hakem heyeti sınırları yükseltildi. 30 bin TL'ye kadar çıktı. Eğer kesinti tutarları 30 bin TL ise öncelikle kişinin hangi maaşı aldığını kontrol etmek lazım. Emekli maaşı alıyorsa, kesintide 30 bin liranın altında kalıyorsa tüketici hakem heyeti veya il tüketici hakem heyeti denilen kurumlara başvurmaları gerekiyor. Bunun üzerindeyse, kesintiler için dava açmalılar. Tabii dava açmadan önce arabuluculuk koşulu var, buna dikkat etmek gerekiyor.”

Mağdur, icra takibi başlattı

Henüz banka tarafından ödemenin yapılmadığını söyleyen Bilici, “Şu anda bir iade olmadı. Bunun için icra takibi başlattık. Sürecimiz şu an devam ediyor. Bankalar icra takiplerinin ardından bu ödemeleri yapıyor. Yakın zamanda ödeme yapılacaktır.” sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)