Ankara’da dinledi aşık oldu: Bağlama çalıp türkü söyleyen Japon

Japonya'da 2012 senesinde eğitim almaya başladığı Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi Türkçe bölümünü tamamlayan Naohiko İmajo, Antropoloji alanında yüksek lisansını bitirdi ve sonrasında doktora çalışmaları için araştırmalara başladı.

YAŞAM 11.07.2022, 10:52 11.07.2022, 10:53
Ankara’da dinledi aşık oldu: Bağlama çalıp türkü söyleyen Japon

Japonya'da 2012 senesinde eğitim almaya başladığı Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi Türkçe bölümünü tamamlayan Naohiko İmajo, Antropoloji alanında yüksek lisansını bitirdi ve sonrasında doktora çalışmaları için araştırmalara başladı.

10 senedir Türkiye’yi geziyor

İmajo, "Türk kültürünü anlamak ve tanımak" üzere olan doktora tezini bitirebilmek adına incelemelerine devam ediyor.

10 senedir aralıklı şekillerde Türkiye'ye seyahat eden 27 yaşındaki İmajo, okulu tarafından verilen doktora tezini tamamlayabilmek için farklı şehirlerde de zaman geçirdi.

“Türkiye’deki kültürel zenginlikten etkilendim”

Geçtiğimiz sene aralık ayında Türkiye’ye gelen İmajo, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde 6 aydır yaşıyor. Doktora tezini hazırlamak için büyük bir gayret gösteren İmajo, yaklaşık 5 sene öncesinde İstanbul'a geldiğini ve kursta bağlama çalmayı öğrendiğini dile getirdi. Türk halk müziğine de yakından ilgi gösteren İmajo, Türkiye’yi çok sevdiğini ifade etti.

Türkiye’de birden fazla kültürün barındığını söyleyen İmajo, “Gördüğüm bu zenginlikten oldukça fazla etkilendim. Bu yüzden her sene Anadolu’yu gezmeye geliyorum” dedi.

“Ankara’da Türk Halk Müziğine aşık oldum”

İmajo, okulunda eğitimini alarak tamamladığı Türkçe bölümünü merak ettiği için tercih ettiğini ifade ederek, Türk insanını ve Türkiye’yi yakından tanıdıktan sonra okuduğum bölümün ne kadar doğru olduğunu anladım. Ben 6 sene öncesinde Ankara’ya gelmiştim. Burada bir mekana gitmiştik. Dinlediğim türküler beni kendisine çekmeye başladı. O anda Türk halk müziğine aşık olduğumu anladım. Ben o zamandan bu yana bağlamanın aşığı oldum. 2017 senesinde İstanbul'a geldim ve 5 ay kadar bağlama kursuna gittim. Japonya'ya geri döndükten sonra da asla çalışmayı bırakmadım” şeklinde konuştu.İmajo, türküleri dinlerken ve seslendirirken o anları yaşadığını söyledi.

“Birçok bölgeyi gezdim”

Türkiye'de yaşayan insanların çok misafirperver olduğunu ve buna hayran kaldığını söyleyen İmajo, "İç Anadolu, Ege, Karadeniz olmak üzere birçok bölgeyi gezdim. Türkiye'nin birçok kesiminde bulundum diyebilirim. Yalnızca Güneydoğu bölgesine gidemedim. Türkiye’de her gördüğüm yerde değişik şeyler yaşıyorum, görüyorum. Bu da oldukça güzel bir özellik, benim çok hoşlandığım bir durum” dedi.

“Japonya halkının Türkiye’de bulunan samimiyete ihtiyacı var”

Türkiye'de birçok kültürün bulunduğunu aktaran İmajo, “Bu kültürler zenginlik meydana getiriyor. Türk halkı oldukça samimi. Japonya’da biz biraz mesafeliyizdir. Bizim halkımızın bu samimiyete ihtiyacı var diyebilirim. Ben de buraya gelip, uzun süre Türkiye’de kalınca sosyalleşme konusunda oldukça açıldım. Türk halkından çok fazla etkilendim. Deyişler ve türküler söylüyorum. Ben bu sözlerin insanların hayatını yansıttığını düşünüyorum. Bu türküler hem yeni yorumlara açık hem de eski insanlara saygı gösteriyor. Bu konular benim çok fazla dikkatimi çekiyor. Türkülerde söylenen sözlerde bir dolu yaşanmışlık bulunuyor" ifadesinde bulundu.

“Hacı Bektaş Veli’yi kendime çok yakın hissediyorum”

İmajo, farklı turlara katılım sağladığını bu sayede birçok şehri gezme fırsatı edindiğini, ilk defa 2015 yılında gezdiği Hacıbektaş ilçesinin mistik oluşumundan fazla şekilde etkilendiğini, Hacı Bektaş Veli'nin söylemlerini kendisine yakın gördüğünü ve değer verdiğini anlattı.

Eylül ayında Japonya’ya geri dönüş yapacağını söyleyen İmajo, “Burada çok güzel dostluklar elde ettim. O yüzden Türkiye'ye tekrar gelmek istiyorum. Türkiye’de emekli olmuşum gibi bir hayat devam ettiriyorum. İnsanlarla sohbet etmeyi, çarşılarda gezmeyi çok seviyorum. Evden çıkmadığım zamanlarda da okumalar yapıyorum. Sizlere Hacı Bektaş Veli’nin bir sözüyle bunu açıklıyım 'okunacak en büyük kitap insandır' diyor. Antropoloji bölümü insan bilimidir. Bende buraya insanları okumaya geldim. O yüzden bu sözle kendimi bağdaştırdım” diyerek sözlerine son verdi.

İlçe sakinlerinden olan Cemile Şaşmaz, “Bazı zamanlar İmajo ile çay bahçesinde oturur ve sohbet ederdik. Çok iyi bir kişi. Dışıyla içi, sözüyle sazıyla bir. Ben onu çok sevdim. İmajo’nun, bu konuda büyük bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum" dedi.

Yorumlar (0)