Ankara'nın eşsiz değeri: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Ankara'nın en merkezi noktalarından biri olan Altındağ'da ziyaretçilerini ağırlayan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, insanlara satrancın bir zekâ oyunundan fazlası olduğunu ortaya koyar nitelikte.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2019, 17:04 25.11.2019, 12:07
Ankara'nın eşsiz değeri: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Spor ve Kültür Vakfı Akın Gökyay tarafından 2013 yılında kuruldu. 

Vakfın yayınladığı müze kataloğunda, kuruluşun ana amaçları, "satrancın analitik ve çok yönlü düşünmeyi sağlaması nedeniyle özellikle gençler arasında yaygınlaşmasını sağlamak", "satrancın bir zeka oyunu olmasının yanında ülkelerin kültürünü ve tarihini yansıtan bir araç olduğunu anlatmak", "satranç sporunu sevdirmek adına sportif etkinlikler organize etmek" ve "satrancın tarihi, kültürel ve sanatsal yönlerini toplumla paylaşmak" olarak ifade ediliyor.

Altındağ'da eşsiz bir müze

Eşine az rastlanır tarzda olan Satranç Müzesi, vakfın bünyesinde 2015 yılında tarihi Ankara mimarisini yansıtan bir yapıda kapılarını açtı. 

Müzede 100'ü aşkın ülkeden gelen 700 civarında satranç takımı sergileniyor. Farklı temalarda ve farklı kültürel zeminlerde tasarlanmış yüzlerce satranç takımı ziyaretçileri unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.

Satranç takımlarının her biri sanat eseri niteliğinde satrançla hiç ilgilenmemiş biri için dahi etkileyiciliğinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Koleksiyona katılan ilk takımdan figürler

Koleksiyon Guinness Rekorlar Kitabı'nda

Akın Gökyay 1975 yılında satranç takımlarından bir koleksiyon yapmaya başladı. Bu koleksiyon 2012 yılında "En geniş satranç koleksiyonu" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı. Rekor 412 satranç takımıyla kazanılmıştı.

Rekor kıran koleksiyonda dünyanın dört bir yanından temin edilen, farklı temalarda, kültürel ve politik özellikler taşıyan setler bulunuyor. Koleksiyondaki setler farklı materyallerden ve farklı teknikler kullanılarak hazırlandı.

Koleksiyonun Guiness Rekorlar Kitabı sertifikası

Satranç eğitimi de veriliyor

Satranç öğrenmek isteyen çocuklar ve yetişkinler için her düzeyde ayrı gruplar açılarak vakıf bünyesinde satranç eğitimleri de gerçekleştiriliyor. 

Türkiye Satranç Federasyonu’nun profesyonel antrenörleri tarafından verilen satranç dersleri ile her yaştan insan samimi bir ortamda satrançla bir araya geliyor.

Unutulmaz anılar somutlaşıyor

Müze ziyaretleri sonrasında yaşanan o unutulmaz anları evlere taşımak adına müzede bir de hediyelik eşya dükkânı bulunuyor. Ziyaretçiler hem kendileri hem de sevdikleri için birbirinden güzel satranç temalı ürünler alabiliyorlar. Böylece unutulmaz bir atmosfere sahip müze evlere ve ofislere taşınıyor.

“Bir koleksiyoner miyim, yoksa güzel şeyleri toplayıp seyretmeyi seven biri miyim, bilemiyorum”

Koleksiyonun sahibi ve vakfın kurucusu Akın Gökyay, vakfın internet sitesinde paylaştığı yazıda vakfın ve müzenin kuruluş süreçleriyle ilgili çok samimi bilgiler veriyor.

Satranca olan ilgisinin başlamasına önayak olan ismin babası Mehmet Gökyay olduğunu ifade eden Akın Gökyay, “Babam beni karşısına alır, saatlerce sanki karşısında kendi ayarında bir rakibi varmışçasına benimle satranç oynardı ve tabii her zaman yenerdi.” diyor.

Gökyay, eşiyle birlikte sıkça seyahat ediyor olmasının bu koleksiyonun oluşmasında büyük pay sahibi olduğunu belirtirken bu seyahatlerde orijinal takımlar bulup onları taşımanın ve uçakla Türkiye’ye getirmenin zorluğundan da söz ediyor.

Satrancı kültürlerin bir yansıması ve barışın sembolü olarak değerlendiren Gökyay, yazısını “Bir koleksiyoner miyim, yoksa güzel şeyleri toplayıp seyretmeyi seven biri miyim, bilemiyorum!” şeklinde bitiriyor.

Yorumlar (0)