Ankara'nın 110 günlük suyu kaldı!

Su tüketiminin yoğun olduğu illerden başkent Ankara'nın 110 günlük suyunun kaldığı uyarısı yapıldı.

YAŞAM 05.01.2021, 16:41
Ankara'nın 110 günlük suyu kaldı!

ABB (Ankara Büyükşehir Belediyesi), başkent Ankara genelinde evlere içme ve kullanma suyu veren barajlara su gelmemesi ve yağmur yağmaması durumunda 110 günlük suyun kaldığı uyarısını yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2 Ocak 2020 Cumartesi günü itibarıyla şehre su sağlayan barajlarda bulunan toplam su miktarının ölçüldüğünü ve 331 milyon 345 bin metreküp olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Dikkatli su tüketiminin bugünlerde çok daha önemli olduğunun altını çizen ASKİ (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, barajların doluluk oranının %20,91 olduğuna dikkat çekerek, geçtiğimiz seneye kıyasla 13.469.000 metreküp daha az suyun bulunduğunu, barajlara su gelmemesi ya da yağmurların istenilen düzeyde yağmaması hâlinde başkentin sadece 110 günlük suyunun kaldığını, bu nedenle her damla suyun çok değerli olduğunu ifade etti.

Ankara'nın çevresinde bulunan ve şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Akyar, Çamlıdere, Çubuk 2, Eğrekkaya, Elmadağ Kargalı, Kavşakkaya ve Kurtboğazı barajlarının toplam hacminin 1.584.555.000 metreküp olduğu bilgisini veren Erdoğan Öztürk, başkentte kişi başı günlük su tüketim miktarının (kayıp-kaçak dâhil) 250 litrenin üzerinde olduğunu, küresel su krizinden Ankara'nın da payına düşeni aldığını belirtti.

2020 yılının yağışsız ve çok kurak geçtiğini, üstüne salgın da eklenince temizlik ve hijyen hassasiyetinin su ihtiyacını artırdığını, tüm bunlara bağlı olarak da barajların alarm verdiğini kaydeden Öztürk, "Hijyen kurallarına tabii ki dikkat edeceğiz. Ancak bunu yaparken de tasarruf sağlamak mümkün. Muslukların en düşük ayarında 20 saniye boyunca el yıkamak da mümkün. Her zamankinden daha fazla tasarruf kurallarına riayet etmek gerekiyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)