Ankara'da Ulus esnafı iflasın eşiğinde!

Ankara Ulus'ta bölge esnafı zor zamanlardan geçiyor. Bölgede 1964 yılında açılan tarihi Ulus İş Hanı'ndaki 300 dükkanın 240'ı kapandı.

YAŞAM 18.02.2020, 14:38
Ankara'da Ulus esnafı iflasın eşiğinde!

Milli Gazete'den Muhammed Kurtar'ın haberine göre, Ankara'nın göbeğinde bulunan tarihi Ulus İş Hanı'nın esnafı birer birer dükanından ayrılıyor. Eskiden bölgenin en işlek hanlarından olan tarihi binada deyim yerindeyse sinek avlanıyor.

Son dönemde yaşanan ekonomik daralma ve hanın hukuki statüsüyle ilgili yaşanan sorunlar yüzünden handa bulunan yaklaşık 300 dükkanın 240'ı kapandı.

Boşaltılan dükkanların yeniden kiraya verilmediği iş hanında 17 yıldır kuyumculuk yapan Tolga Soyalp, "Bundan 15 yıl önce iş hanı Emekli Sandığı'na bağlıydı. Emekli Sandığı'ndan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesine geçti. İş yapamaz duruma gelip terk edilen dükkanlar yeniden kiraya verilmiyor. Eski başkan Melih Gökçek döneminde iş hanımız için 2 kez yıkılma kararı alındı ve mahkeme kararları ile iptal edildi. Yeni Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan durumlarımızın iyileştirmesi yönünde adımlar bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnaf, kirasını ödeyemiyor!

Handa 47 yıllık esnaf deneyimi olan ve son 8 yıldır çay ocağında çalışan Mehmet Yakut ise neredeyse tüm esnafın 4-5 aydır kiralarını ödeyemez duruma geldiğini belirtti.

"Hiç kimse bizlerle ilgilenmez oldu" 

"Her geçen gün tebligatlar arka arkaya geliyor, hiç kimse bizlerle ilgilenmez oldu" diyen Yakut, "Bu iş hanında 300 dükkan var. Bu 300 dükkanın 240’ı kapalı durumda. Esnaf arkadaşlarımız buradaki zanaatkârlar ya mesleğini bıraktı ya da buradan taşınmak zorunda kaldı." şeklinde konuştu.

"AVM kültürü belimizi büktü"

İş hanının 30 yıllık esnaflarından çay ocağı işletmecisi Şevki Aslan, "Ben burada 30 yıllık esnafım, son 8 yıldır çay ocağı işletiyorum, tüm esnaf arkadaşlarımın durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Her geçen sene bir önceki seneyi aratıyor, son dönemin popüler kültürünün bir parçası olan AVM kültürü belimizi bükmüş vaziyette." dedi.

Yorumlar (0)