Anayasa Mahkemesi CHP'nin talebini reddetti: 'Anayasa'ya aykırı değil'

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın, başkanlığın bütün kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte gerçek ve tüzel kişilerden "gerekli gördüğü bilgileri isteme" yetkisinin iptalini talep eden CHP'nin bu talebini reddetti.

YAŞAM 17.06.2021, 07:31
Anayasa Mahkemesi CHP'nin talebini reddetti: 'Anayasa'ya aykırı değil'

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayınlanan kararında, 23 Temmuz 2018 tarihli 14 Numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 17'nci maddesinde bulunan ve söz konusu başkanlığın, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte gerçek ve tüzel kişilerden "gerekli gördüğü bilgileri isteme" yetkisinin iptali için Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dava açıldığı belirtildi.

Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verildi

CHP’nin başvurusunu incelemeye alan Yüksek Mahkeme, söz konusu bu yetkinin Anayasa'ya aykırı olmadığına karar vererek, oy çokluğuyla açılan iptal davasının dayanaksız olduğuna hükmetti.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde, İletişim Başkanlığının görevlerine ilişkin, bütün kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerden gerekli gördüğü bilgileri doğrudan isteme konusunda yetkili olduğu vurgulanıyor.

Söz konusu kararla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının belirlenen yetkilerinin doğal bir sonucu olarak bilgi isteme yetkisinin belirlendiğinden hareket ederek iptal için başvurulan ibarenin kişisel verilere yönelik bir düzenleme niteliğinde olmadığına dikkat çekildi.

Öte yandan 14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının görevlerinin amaç, sınır ve kapsam açısından öngörülebilir ve belirli olması sebebiyle 17. madde kapsamında belirsizlik olmadığı da vurgulandı.

Bu kararla birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sahip olduğu bu yetkinin, "83 milyon vatandaşın kişisel verilerine ulaşma" iddiaları ile hiçbir bağlantısının olmadığının teyit edildiği açıklandı.

Yorumlar (0)