Amerika’nın istilacı böcekleri Doğu Anadolu’yu esir almaya hazırlanıyor 

Kuzey Amerika kökenli “istilacı böcekler”, ülkemizin doğusuna kadar ulaştı. Avrupa’dan Türkiye’ye 10 sene önce giren ve ağaçlara ciddi zarar veren bu böcekler özellikle badem ve antepfıstığı ağaçlarına dadanıyor. 

YAŞAM 16.04.2021, 19:05 17.04.2021, 16:51
Amerika’nın istilacı böcekleri Doğu Anadolu’yu esir almaya hazırlanıyor 

Kuzey Amerika kökenli olan, halk arasında “istilacı böcek” olarak bilinen Leptoglossus Occidentalisler, Doğu Anadolu Bölgesi’ne ulaşmış durumda. Yaklaşık 10 sene önce de ülkemize gelen bu böcekler, o dönemde pek çok badem ve antepfıstığı ağacını “ürün veremez” hale getirmişti. Şimdi de binlerce ağaca musallat olmasından korkulan böcekler hakkında Fırat Üniversitesinde görevli olan Profesör Doktor İnanç Özgen, açıklamalarda bulundu.



“10 senedir böcek hakkında araştırma yapılıyor”



İtalyan bilim adamı Profesör Doktor Paride Dioli’nin 10 senedir bu böcekler hakkında araştırma yaptığını belirten Özgen, böceğin ilk olarak Meksika ve Amerika’da göründüğünü, İtalya üzerinden Avrupa’ya girdiğini anlatıyor. 



2010 senesinde İstanbul’a, 2011 senesinde Kırklareli ve Edirne’ye, 2012 senesinde İzmir’e, 2016 senesinde de Tokat ve Kayseri’ye giren istilacı böceğin bu sene de Kuzey Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde yayılmaya başladığını aktarıyor.



“Bu sene Elazığ, Tunceli ve Malatya’da görüldü”



İstilacı böceğin bu sene ilk olarak Malatya Kale, Elazığ Baskil ve Merkez ile Tunceli Pertek’te görüldüğünü söyleyen Profesör Doktor, badem ve antepfıstığının yanı sıra çam ağaçlarının da zarar gördüğünden bahsediyor. 



Özgen,  konuşmasını, “Böcek, emici ve sokucu ağız yapısına sahip. Bitkilere karşı zararlı olduğu kadar insanlara karşı da zararlı. 1999 senesinden beri bu böceğin binlerce ağacı mahvettiğini biliyoruz. Çok hızlı yayılan bir tür fakat biyoçeşitlilik açısından oldukça önemli. Bu böceğin öncelikle doğal düşmanlarını saptamak ve sonrasında buna karşı çalışmaları başlatmak gerek. Şimdiye kadar keşfettiğimiz üzere kurumuş çam ağaçlarını, yaş ağaçlardan uzaklaştırmanın böceğe karşı savaşmakta faydalı olduğunu biliyoruz.” şeklinde sonlandırıyor. 

Yorumlar (0)