Amerika’da yaşayan 23 canlı türü yok oldu

Yapılan uzun araştırmalar sonucunda Amerika’da faaliyet gösteren ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi (FWS), nesli tükenen 11 kuş, 2 balık, 1 bitki, 1 yarasa ve 8 midye türünün toplamda 23 canlı türünün belirlendiğini ifade etti.

YAŞAM 30.09.2021, 09:32 30.09.2021, 14:25
Amerika’da yaşayan 23 canlı türü yok oldu

Yetkililer, Amerika’da yaptıkları bir araştırmanın sonucunu dünya ile paylaştı. Tespit edile  11 kuş, 2 balık, 1 bitki, 1 yarasa ve 8 midye türünün varlığı tehdit altındaki türler için uygulanan ‘Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası’ olan ESA’dan muaf olmasını talep etti. Kurum, bu kararın detaylı incelemeler sonucunda bu kararın alındığını söyledi.

FWS, bu türler artık için artık hiçbir şey yapılamayacağını; ancak bu listede bulunan türlerin neredeyse tamamının yok olmasını önleme çalışmalarının başarıyla devam ettiği kaydedildi.

FWS Müdür Yardımcısı Martha Williams, bağlı bulundukları servisin listede bulunan türleri kurtarmak için tüm imkanlarını seferber ederek çalıştığını vurguladı. Bir çok türün de bu çalışmalarla koruma altına alındığını belirtti.

 Bu kayıpların tek sorumlusu insan

 FWS için için çalışan ve tür sınıflandırmasını denetleyen isim olan Bridget Fahey ise “Bu yok olan 23 türün her bir tanesi küresel biyoçeşitlilik için kalıcı bir kaybı göstermektedir. Bunların hepsi ulusumuzun doğal mirasıdır. Onların yok olmasının en önemli sebebi insanların neden olduğu çevresel değişimdir” açıklamasını yaptı

Söz konusu 23 tür resmi olarak 1967 yılından bu yana ‘nesli tükenmekte olan canlılar’ listesinde bulunuyordu. Bu türler arasında Hawaii'den 8 adet kuş türü ve Guam Adası’nda yaşayan Küçük Mariana Meyve Yarasası yer alıyor. Ayrıca nesli tükenen Fildişi gagalı ağaçkakan, bir zamanlar ABD'nin en büyük ağaçkakan türü olarak kabul ediliyordu. Kuzey Amerika'da en nadir kuşlardan biri olan Bachman bülbülü’nün artık canlı olarak görülebilme ihtimali maalesef bulunmuyor.

Yorumlar (0)