Altın ayarında… Bingöl balı İngiltere’den madalya aldı

İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen uluslararası bal karşılaşmasında, Bingöl’de imal edilen süzme çiçek balına altın madalya verildi.

YAŞAM 03.08.2022, 10:18 03.08.2022, 16:21
Altın ayarında… Bingöl balı İngiltere’den madalya aldı

2017 senesinde İstanbul’da gerçekleştirilen bal yarışmasında dünya ikincisi ve Türkiye birincisi olan Bingöl balı, bu defa da Londra’da bir ödüle layık görüldü.

Kalitesine kalite kattı

Birkaç senede bir defa gerçekleştirilen “Uluslararası Londra Bal Ödülleri” yarışmasına 24 ayrı ülkeden arıcılar katılım sağladı. Süzme çiçek balı kategorisinde yarışmaya giren Bingöl balına da altın madalya verildi. Şehirde üretimini yapan iki şirketin yolladığı ballar, jüri tarafından lezzet, doku, koku ve kalite ölçütlerine göre incelendi. Oluşturulan değerlendirmelerin ardından Bingöl balı, altın madalyaya sahip olarak kalitesine tekrar değer katmış oldu.

“Asıl görülmesi gereken yerde değil”

Londra’da düzenlenen yarışmada altın madalya sahibi olan süzme çiçek balının üreticilerden Fikri Üzer, "Biz bu işi dededen kalma olarak yapıyoruz. 1970 senesinde bu yana buradayız. Bingöl balının kalite noktasında buralara kadar ulaşması adına çok çaba verdik. 2017 senesinde düzenlenen bir yarışma daha olmuştu. Bingöl balı o zaman dünya ikincisi olarak seçildi. İkinci olduğumuzda bunun balın öneminin fazla olduğunu ve asıl görülmesi gereken yerde olmadığını fark ettik.

“Kaliteyi arttırmak için çalışmalara devam edeceğiz”

Bu olayın ardından üniversite ile beraber ciddi bir şekilde çalışmaya başladıklarını ifade eden Üzer, “Biz çalışmalarımızın meyvesini de bu sene İngiltere’de gerçekleştirilen bal yarışmasında aldık. Süzme çiçek balı alanında altın madalya aldık. Bingöl balı oldukça kıymetlidir. Biz şu an bile kıymetini bilemiyoruz. Bu günün sonrasında balımızın bir kalite haline gelmesi için daha fazla uğraşacağız. Bingöl balını bu şekilde daha üst bir seviyeye getireceğiz. Üreticilerimiz ve Bingöl Üniversitesi ile daha güzel bir seviyeye, hak ettiği alana kavuşturacağız” dedi.

Bingöl balını diğerlerinden ayıran en önemli özellik: Bitkiler

40 senedir Bingöl’de arıcılık işiyle uğraşan ve altın madalyanın sahibi olan diğer üretici Abdurrahman Atalay ise “Takribi 40 senedir arıcılık faaliyetleri ile uğraşmaktayız. Bunun yanı sıra Bingöl balını da farklı ülkelerde tanıtıyoruz ve satış gerçekleştiriyoruz. Bingöl balı sadece bu yarışmada madalya almadı. Daha öncesinde de düzenlenen bir yarışmada da dünya ikinciliği bulunuyor. Bu yıl içinde de Londra’da düzenlenen bir karşılaşmada altın ödüle layık görüldük. Çok sevinçliyiz ve gururluyuz. Bu madalyanın sonrasında durmayacağız, kalitemizi yükseltmeyi sürdüreceğiz. Bingöl’ün balını diğerlerinden değişik gösteren asıl etmen Bingöl’deki farklı bitkilerdir. Bingöl’den çıkan bal her daim kalitelidir. Bu durum bir tesadüf olarak görülemez. Bir sonraki yarışma için kaliteyi daha da yükseltmek adına gereken her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

“Kalitesiyle, meşruluğuyla herkese tavsiye ederiz”

Bingöl balını birçok kişiye tavsiye ettiklerini ifade eden vatandaşlardan Nihat Kanat, “Dünya üzerinde Bingöl balının büyük bir ün kazanmış olduğu açık ve nettir. 2017 senesinde dünya ikincisi olmuştu. Bu senede Londra’da düzenlenen dünya bal yarışmasında kalitesiyle ve meşhurluğuyla altın madalyaya sahip oldu. Mutluyuz, gururluyuz. Bingöl balını bu vesileyle herkese tavsiye ederiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)