Alın terine kömür karası karışan "torlukçular"ın zorlu mesaisi...

Konya'da mangal kömürü üreticilerinin sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlere kadar emekle ve zorluklarla tamamladığı işi görüntülendi.

YAŞAM 02.09.2020, 21:12
Alın terine kömür karası karışan "torlukçular"ın zorlu mesaisi...

Orman İşletme Müdürlüğü tarafından uygun görülen bölgelerde meşe ağaçlarını budayarak mangal kömürüne dönüşmesi için çalışan işçiler oldukça zorlu koşullara karşın gecesini gündüzüne katarak çalışıyor.

Evlerine ekmek götürebilmek amacıyla Mardin'e gelip torlukçuluk olarak da adı bilinen mesleği yapan 5 aile, Konya Bozkır ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi'ne 6-7 kilometre uzaklıkta bulunan dağlık alanda yılın sekiz ayı çadırlarda yaşıyor.

20 gün süresince kontrollü şekilde yakıyorlar

Kesilmiş olan meşe odunlarını, çadırların bulunmuş olduğu alanda kurdukları ocaklarda, öbek haline getirerek 20 gün süresince kontrollü bir şekilde yakan işçiler, torbalama ve soğutma çalışmaları gerçekleştiriyor.

Pek çok meşakkatli işlemle birlikte elde edilen odun kömürleri, İstanbul ve Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

İs kokusuna aldırış etmiyorlar

Yaşamının 23 senesini mangal üretimine veren 50 yaşındaki Mehmet Şah Özçelik, ateşin karşısında duman ve is kokusuna aldırış etmeksizin meşe kömürü ürettiklerini kaydetti.

Mangal kömürü olacak olan meşeleri önce dağlardaki meşe ağaçlarından budadıktan sonra doğradıklarını ifade eden Özçelik, odunları yakma işlemi için traktör römorklarıyla birlikte ocaklara taşıdıklarını anlattı.

Özçelik yaptıkları işe ilişkin şunları anlattı:

"Sefası kadar cefası da bulunuyor"

Yorumlar (0)